Příkladné novely přehled

Příkladné novely
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47064/bmid_prikladne-novely-3yK-47064.jpg 4 15 15

Soubor novel, které jsou tematicky velmi různorodé a které vznikly v různých etapách autorovy tvorby. Všechny spojuje bezprostřední atmosféra Španělska v 17. stol. Souborem dvanácti novel, vydaným v Madridě r. 1613 (první český překlad pořízený A. Pikhartem vyšel r. 1903 pod názvem Poučné povídky), stal se Cervantes, tehdy již slavný autor prvního dílu Dona Quijota, tvůrcem nového literárního žánru – španělské renesanční povídky. Vedle novel rázu milostného a dobrodružného, z nichž nejzdařilejší je Cikánečka, jsou v souboru povídky mravoučné a filosofické (na př. Žárlivý Extramaduřan, Podvodný sňatek, Rozhovor psů, Licenciát Sklíčko), v nichž Cervantes zachytil množství faktů a postřehů osvětlujících španělský život na přelomu 16. a 17. století. Jsou tedy novely vedle své umělecké hodnoty, která je u jednotlivých próz nestejná a mnohdy nevelká (zejména u povídek milostných, trpících romaneskností, konvenčností a falešnou pathetičností milostných citů) i cenným historickým dokumentem své doby.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příkladné novely. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

lampernaqui
14.07.2022 3 z 5

Pokud by si člověk přečetl jednu autorovu povídku, tak dobře. Není to špatné, sice už na tom zapracoval zub času. Jenže pokud je těch povídek více najednou, tak jsou vlastně jedna jako druhá. Mladík, šíleně zamilovaný do překrásné dívky, se snaží lišácky docílit manželství. Cervantes jen mění jména hlavních aktérů a prostředí, ve kterém ke všemu dochází. Ať už je to uprostřed města nebo v cikánském táboře. Průměr s odřenýma ušima a sám bych nečekal, že Don Quijote byl lepší.

Kutcho
06.01.2019 5 z 5

Tentokrát to bolo s odretými ušami na päť hviezdičiek. Cervantes samozrejme predkladá pred čitateľa 12 zaujímavých a poučných príbehov, no asi v polovici z nich ide približne o to isté, iba v iných podmienkach a za iných okolností, no ako sa vraví, za všetkým hľadaj ženu. To im samozrejme neuberá na ich kvalitách, ale keď už niekoľký raz čítate o nenaplnenej láske, ktorá sa aj tak nakoniec naplní a všetko dopadne najlepšie ako len sa dá, tak už sa tešíte na niečo iné. Ale taká bola vtedy doba, takže to treba brať ako okno do minulosti. Samozrejme zbierka obsahuje dostatočné množstvo rozmanitých príbehov, takže si každý príde na svoje a nie je to až taký stereotyp. Niektoré stoja za prečítanie viac, niektoré menej. Zhodnotil by som to tak, že všetky si zaslúžia byť prečítané, a to pozorne, a možno je dobré pokúsiť sa trochu nad nimi aj pozamýšľať.


teen-a
18.03.2011

Rozhodně čtivější a zajímavější než Don Quijote, i když tak trochu středověká "telenovela":P

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Příkladné novely v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x