Příběhy vašeho života přehled

Příběhy vašeho života https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471428/bmid_pribehy-vaseho-zivota-Sof-471428.jpg 4 265 265

Ted Chiang s pronikavou inteligencí a nápaditostí zkoumá, co to znamená žít ve světě, který je poznamenán hlubokou nejistotou, ale zároveň nás naplňuje nekonečným úžasem. Jaké je to razit si z vrcholku babylonské věže cestu vzhůru nebeskou klenbou, tvrdou jako žula? Co když je veškerá naše matematika založena na elementární chybě a 1 + 1 nerovná se 2? Jak se domluvit s mimozemšťany, kteří se dorozumívají jazykem, jenž přesahuje naše vnímání reality? Odpovědi na tyto i další otázky se snaží nalézt první sbírka amerického mistra povídek.... celý text

Povídky Sci-fi Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Stories of Your Life and others , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběhy vašeho života. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (61)

Suko
15.05.2024 2 z 5

Třikrát jsem se snažil knihu přečíst. Třikrát jsem neuspěl. Možná mi vadila podle mě až příliš okatá inspirace jinými autory, jako jsou A. C. Clarka - Stěna z temnoty či Růže pro Algernon od Keyese. Nebo mi prostě nesedl autorův styl psaní. Nechci říkat, že to je odpad, ale u mě kniha zůstane mezi nedočtenými.

Tamten
05.10.2023 3 z 5

Pár povídek je zábavných a čtivých a člověk je hned zhltne. Ale dost ji je utahaných, o ničem a těžko se dočítají.


evismaior
27.06.2023 4 z 5

(SPOILER) 85% - Osobně znát Teda Chianga musí být nesmírně inspirující, protože jeho vědomosti a inteligence skloubená s jeho fantazií dává vzniknout povídkám, které se jen tak nevidí. Sbírka Příběhy vašeho života mě sice zvolenými tématy nechytla úplně tak jako Výdech, ale pořád je to v rámci žánru něco ojedinělého.
Autor se dokáže chopit tradičních i moderních témat a rozvinout je do netušených rozměrů, což dokazuje hned v první povídce Babylonská věž, kde se nejenže dozvíme, co ve svém fantaskním pseudobiblickém světě připravil pro ty, jež se prokopají nebeskou klenbou, ale i to, jak by se žilo na takové mnoho mil vysoké rozestavěné věži - dokázal vytvořit celý společenský systém nosičů a stavitelů, z nichž ti ve vyšších patrech by nikdy věž neopustili a žily by tam celé komunity - za mě fascinující vize, kterou bych si uměla představit zfilmovanou.
V povídce Pochopit se zase snaží vžít do mysli člověka, jemuž byl po mozkové smrti podán experimentální lék, jenž mu jako vedlejší účinek obnovení mozkové činnosti umožnil používat i tu kapacitu mozku, o níž se ví, že ji lidé nevyužívají. Co všechno by takový člověk dokázal a k čemu by to mohl využít? A jak by se geniální matematici dokázali popasovat s nezpochybnitelným prokázáním toho, že matematika vlastně vůbec nefunguje (Dělení nulou)? Nebo jak by dle povídky Vývoj lidské vědy fungovala společnost, kde vědu tvoří jen geneticky upravení metalidé a běžní vědci už ji nikdy nebudou schopni pochopit? Nebo další téma - co když nevěříte v Boha, ale víte, že vaše manželka byla vzata na nebesa a vy po smrti chcete za každou cenu za ní (Peklo je nepřítomnost Boha)?
Ted Chiang se hodně věnuje lingvistice, což se projevuje například v povídce Dvaasedmdesát písmen, kde si ve fantazijním světě připomínajícím 19. století pohrává s myšlenkou oživování golemů unikátní kombinací písmen a rovněž s ideou preformace (všichni potomci jsou již obsaženi ve svých rodičích - může být ovšem taková linie generací nekonečná?).
A konečně je tu povídka Příběh tvého života, která mě k autorovi přivedla. Samozřejmě film Příchozí na mě udělal větší dojem, protože je vizuálně velkolepý (v povídce žádné kosmické lodě s pokřivenou gravitací nehledejte, stejně tak jako důvody mimozemské návštěvy a zápletku, která málem vede k válce), ale povídka mi celkem suchým způsobem více osvětlila vědecké myšlenky, na kterých je příběh založen - Fermatův princip, nelineární mimozemské myšlení schopné vnímat současně všechny časové roviny, které se promítá i do stylu jejich psaného jazyka a které umožní totéž každému, kdo se jazyku naučí - se všemi důsledky, jež z toho pro hlavní hrdinku vyplynou.
V závěrečné povídce Když se vám líbí, co vidíte: Dokument se autor ze všech možných úhlů reprezentovaných dotazovanými postavami snaží dobrat závěru, jestli by se všem nežilo lépe, kdybychom mohli vypnout náš smysl soudit ostatní podle jejich vnějšího vzhledu. V poznámkách k povídkám píše, že on sám by to prubnul. Já bych se k němu klidně přidala. Moc se těším na cokoli dalšího, co autor napíše.

"Světelný paprsek musí vědět, kde posléze skončí, ještě než se rozhodne pro dráhu, po které se vydá."

"Existence svobodné vůle znamená, že nemůžeme znát budoucnost. A to, že svobodná vůle existuje, víme, protože s ní máme přímou zkušenost. Volní rozhodnutí jsou neoddělitelnou součástí vědomí. Anebo ne? Co když tu osobu znalost budoucnosti změní? Co když to v ní vyvolá pocit naléhavosti, pocit povinnosti jednat přesně tak, jak ví, že jednat bude?"

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (6. týden)

07.02.2021


Citáty z knihy (2)

Krása je pasivní vlastnost, a i když o svůj vzhled svědomitě pečujete, pořád jde o zušlechťování vlastní pasivity.


Dospělý člověk vnímá rozdíly a uvědomuje si, že na nich nezáleží.


Ocenění knihy (1)

2011 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Povídková kniha)


Kniha Příběhy vašeho života v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených337x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených35x
v Knihotéce139x
v Chystám se číst279x
v Chci si koupit97x
v dalších seznamech6x