Přestupní stanice přehled

Přestupní stanice https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67688/bmid_prestupni-stanice-uPq-67688.jpg 4 107 107

Veterán z války Severu proti Jihu Enoch Wallace pro Galaktickou centrálu spravuje přestupní mimoprostorovou stanici na Zemi. V našem světě i v galaxii to vypadá na válku a zdá se, že Wallace drží všechny klíče.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Way Station , 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přestupní stanice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

R47
21.01.2024 3 z 5

Oceňuju originální příběh bez klišovitých zvratů. A taky to, že se v knize vlastně moc nestane, a přece se dobře čte. Čiší z ní ale doba, kdy byla napsaná: jednak ten hrozný strach o to, kam se svět za studené války řítí, a jednak dost naivní budování mimozemských i lidských charakterů. Všichni spolu bez sebemenších otázek spolupracují, všichni si rozumí a všechno se jako zázrakem vyřeší jednou ranou z pušky vlastně samo. Takže po dočtení ve mně ve skutečnosti zůstává určitý pocit zklamání. A že tohle přece jenom ukrutně zestárlo.

ludek.n
04.09.2023 3 z 5

Enoch Wallace byl vybrán jako správce přestupní galaktické stanice, která byla zřízena v jeho rodném domku nedaleko městečka Milville ve Wisconsinu. Celé století vykonával svou funkci bez jediné chyby nebo zaváhání. Nyní však Zemi hrozí válka a galaktickému společenství rozpad a chaos. Přiznám se, že si snad ani nedovedu představit jiného spisovatele, který by dokázal dát takto statickému dějovému obrazu hloubku a myšlenku (jež by za něco stála), než je právě Clifford D. Simak. Tento americký autor dokáže sáhnout neuvěřitelně hluboko do nitra člověka a vytáhnout odtamtud natolik smysluplnou vizi lidského údělu, že po nějakých dějových zvratech nikdo ani nevzdechne. Přestupní stanice je výkladní skříní tohoto konstatování. Mnoho se toho tady neděje, přesto má román sílu těžkotonážního bucharu. Samozřejmě ne každému bude Simakův humanismus a mírotvůrcovské nadšení po chuti, ale že všechny čtenáře bez rozdílu ponoukne k zamyšlení, je bez debat.


Stupino
18.06.2023 5 z 5

Sáhl jsem po této knize a asi po 20 stranách jsem zjistil, že už jsem to četl. no nic tak jsem to dočetl, protože jsem si konec nepamatoval. Je to krásné pohodové čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1964 - Hugo Award (Best Novel)


Kniha Přestupní stanice v seznamech

v Přečtených151x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených11x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Clifford D. Simak
americká, 1904 - 1988
2013  87%Město
1990  85%Poselství z vesmíru
1992  81%Čas je ta nejjednodušší věc
1995  75%Prstenec kolem Slunce
1993  81%Přestupní stanice