Překlep a Škraloup přehled

Překlep a Škraloup https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372752/bmid_preklep-a-skraloup-a26-372752.jpeg 5 122 122

Věděli jste, že věci stárnou? Stačí jen na chvilku nedávat pozor a z věci, která před chvíli zářila novotou, je starý, nepotřebný krám. Ale kdo za to může? Drobná stvoření, která mají veškeré stárnutí na starosti. Skřítek Překlep, jehož specialitou jsou chyby v knížkách, se jednoho dne vydá na dobrodružné putování k samotnému Zubu Času. Podaří se mu zastavit stárnutí? A kdo získá Křišťálový Prdlajs? A jakou roli v tom všem hraje mluvící hovnivál? Kniha oceněná Magnesií Literou a Zlatou stuhou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Překlep a Škraloup. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

Nunee
18.04.2024 5 z 5

Jsem přemile překvapená, četla jsem se sedmiletým synem a moc jsme se bavili. Netradiční, zábavné, čtivé :-)
Jinými slovy - Pecka! Doporučuji!

Olg.mesi
08.02.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Četla jsem s dcerami (8 a 10), líbily se velmi ilustrace. Některá slova/novotvary je třeba dovysvětlit. Myslím, že ne vše pochopily jako já, ale příběh si užily a pevně věří, že jim věci “ničí” entropíci.


jitka_dankova
18.11.2022 5 z 5

Netradiční dětský příběh ze světa fantazie doplněný spoustou kreseb. Malí čtenáři se při čtení řádků této rozměrné (je celkem veliká) knížky dostanou do alternativního světa, ve kterém za všechno stárnutí věcí mohou malí entropíci. Příběh jednoho z nich - školáka Překlepa - se nejdřív nese v poklidném duchu, než přeroste v zatraceně veliký průšvih. Syn knihu četl ve třetí třídě a celkem nadšeně. Velké kresby a obrázky po stranách ho zaujaly, takže zvládl i stránky, kde bylo víc textu, než je obvykle zvyklý číst. Jazyk Překlepa (lehce nespisovný, hodně vyprávěcí, takový typicky klučičí, nicméně malebný) mu sedl. Hlavní hrdina knihy nad světem přemýšlí, snadno se naštve, vzdoruje rodičům, učitelům a autoritám, rád něco vyvádí a cení si přátelství. Příběh v sobě nese hezké poselství a zajímavé myšlenky.
Občas měl syn problémy se čtením, protože kniha obsahuje veliké množství novotvarů - názvů zajímavých vymyšlených nástrojů a věcí. Dospělé tyhle věci pobaví (žasla jsem na těmi nápady), syn ještě neuměl vše dostatečně ocenit a pochopit a špatně se mu tato nová dlouhá slova četla (protože je neznal a čtení pro něj stále ještě není úplně jednoduché). No, alespoň jsme to čtení opravdu důkladně trénovali.
Sečteno podrtženo, tahle oceněná kniha (získala cenu Magnesia litera 2017) je příběh, který devítileté kluky nejen pobaví, ale dokáže jim i do života něco dát. Má čestné místo v naší knihovničce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2017 - Zlatá stuha (Literární část: Beletrie pro děti)
2017 - Magnesia Litera (Litera za knihu pro děti a mládež)


Kniha Překlep a Škraloup v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených155x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených19x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst68x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech8x