Předehra k Nadaci přehled

Předehra k Nadaci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491085/bmid_predehra-k-nadaci-UQX-491085.jpeg 4 488 488

Nadace / Nadácia série

< 6. díl >

Odvážné líčení budoucnosti lidstva uvozující jedno z největších mistrovských děl ědeckofantastické literatury, jímž je cyklus románů o Nadaci z pera Isaaka Asimova. Jde o dílo dosud nepřekonané co do jedinečného skloubení nepřetržité akce, smělých myšlenek i propracovanosti, které mapuje boj statečné skupiny lidí o záchranu civilizace před nezadržitelným přílivem temnoty a násilí – a to vše začíná příběhem jednoho mimořádného muže. Píše se rok 12 020 E. G. a císař Kleon I. Neklidně poposedává na říšském trůnu v Trantoru. Zde ve slovutném, mnoha kupolemi zaklenutém hlavním městě galaktické Říše vytvořilo čtyřicet miliard lidí nepředstavitelně technicky i kulturně rozvinutou civilizaci. Kleon však ví, že někteří lidé usilují o jeho pád – ti, které by dal zničit, kdyby uměl předvídat budoucnost. Hari Seldon přijel na Trantor zveřejnit pojednání o psychohistorii, své pozoruhodné predikční teorii. Mladý mimosvětský matematik však ještě netuší, že už zpečetil osud svůj i celého lidstva. Hari je totiž obdařen prorockými schopnostmi, které z něj činí nejhledanějšího muže Říše… muže disponujícího klíčem k budoucnosti – apokalyptické mocnosti, která bude už navždy známa pod názvem Nadace.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

Prelude to Foundation , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předehra k Nadaci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

R47
16.05.2024 3 z 5

Bildungsromán podle Asimova. Mladý Seldon musí na vlastní kůži poznat, co je diskriminace, chudoba, feminismus, ale i láska aby mohl dobudovat svoji slavnou psychohistorii. A k tomu všemu ho opatrně vede... SPOILER. Ne nebudu to dotahovat. Oceňuju, že se autor snaží propojit svoje dvě veledíla, ale je z toho jen další neskutečne ukecaná procházka po budoucnosti, kde se zase nic tak extra zajímavého nebo nového nestane. Akční to neni taky, chemie mezi hlavními postavami za mě nefunguje, Seldon působí jako idiot, nevím. A ten neskutečnej sexismus pořád, třeba, když Seldon nabádá svojí průvodkyni, aby si klidně sundala podprsenku, jestli se tak hrozně potí... Ta třetí hvězda je z nostalgie. Zestárlo to. Ukrutně.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Nemám prakticky nic moc, co bych vytknul. Naprosto parádní sci-fi záležitost, která pro mě znamená úvod do série o Nadaci. Kniha mě velmi bavila od začátku až do konce a s napětím jsem očekával, jaké další nástrahy budou muset Hari a Dors překonávat. Román je pro mě postavený rozhodně více na ději, než na postavách. Jednotlivé postavy se nijak překotně nerozvíjejí, ale v tomto případě i to málo bohatě dostačuje a tento fakt i příjemně souzní se závěrem. Musím jednoznačně říct, že závěrečná odhalení mě dostala dost do kolen. Už v průběhu čtení mi něco neštymovalo a jednu ze závěrečných bomb jsem v nějaké podobě očekával. Nicméně na to, co přišlo jsem rozhodně připraven nebyl. V sérii se rozhodně chystám brzy pokračovat a uvidím, jestli se rozhodnutí číst chronologicky dle příběhu a nikoliv dle data vydání ukáže jako dobré.


n.ezn.amy
21.02.2024 5 z 5

Na planetu Trantor přilétá mladý matematik Hari Seldon, aby na zdejší konferenci uvedl přednášku teorii psychohistorie, která umožňuje předvídat a řídit další vývoj lidstva. A tato přednáška změní vše, neboť tato teorie je předehra ke zrození Nadace. Já prostě sérii Nadaci mám moc rád, tudíž moje hodnocení je jednoznačné. Asimov se vrací na úplný začátek, kde vznikla myšlenka Nadace. Skvělý sci-fi román, který se sice lehce čte a neztrácí nic na napětí.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023


Knižní novinky (24. - 30. 6.)

24.06.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Předehra k Nadaci v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených786x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených50x
v Knihotéce338x
v Chystám se číst93x
v Chci si koupit46x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

space opera sci-fi

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti