Prázdné ulice přehled

Prázdné ulice https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533098/bmid_prazdne-ulice-65de2a515f9c1.jpg 4 102 102

Děj románu se odehrává v roce 1999 v Praze. Vypravěč objeví na skládce na okraji města věc, jejíž účel nezná – je to nějaký nástroj, emblém, socha nebo snad písmeno neznámé abecedy? Ukáže se, že předmět je nějak spojen se záhadným zmizením mladé dívky. Hlavní hrdina po ní pátrá a zároveň se pokouší odhalit smysl neznámého předmětu, který by mohl vést k tajemství jejího zmizení. Na své cestě prochází různé prostory, naslouchá vyprávěním, která souvisejí s věcí i s dívkou. Tyto příběhy přenášejí čtenáře do různých míst – do New Yorku, do nepojmenovaného francouzského městečka, do horského střediska v Bavorských Alpách, na řecké ostrovy v Egejském moři, do Jižní Ameriky, do Afghánistánu. Ale stopy se stále nemohou spojit ve smysluplný celek...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prázdné ulice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

tonysojka
15.01.2024 2 z 5

Je to propracované, promyšlené, fantastické, snivé, jazykově bohaté, ale, jak se někde v knize píše:
"..Ale těch pár dnů pátrání po Viole, naslouchání všelijakým podivným příběhům a setkávání s náznaky příběhů ještě podivnějších už mě pomalu začínalo zbavovat zdravého rozumu......"
Mě také.Tohle byla těžce vyčtená kniha do Výzvy.

Leonora
24.07.2023 2 z 5

Další dílo, které nahrazuje děj atmosférou. Principiálně nic proti, ale tohle mě opravdu nebaví.


Eicherik
18.04.2022 4 z 5

Na obalu knihy je zobrazené bludiště a jako v bludišti jsem se při čtení cítil, protože čas od času nás hledání dovedlo do uličky, která byla slepá a jindy jsme zase dorazili na místo, kde jsme se už během putování ocitli, ale dorazili jsme tam jinou cestou a měli tak možnost tu samou událost vidět z jiného úhlu. Čtení je to takové snivé. Některé události mne bavily více a některé méně. Knihu nehodnotím plným počtem hvězd, ale zklamán nejsem, protože to svoje jsem si v tomto románu našel.
Citace: Některé z takových dětí dospějí a kajícně vstoupí do skutečného světa, jiné uvíznou v zázračné a neskutečné krajině navždycky; vyrostou z nich muži a ženy, kteří budou žít sami, budou celý život vykonávat nějaké nudné povolání a každý den se těšit, až skončí práce, až se budou moci zavřít s láhví vína v zešeřelém prázdném bytě a vrátit z cizího světa do rodné země.

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

05.11.2021


Citáty z knihy (2)

Za všechna léta, kdy popíjeli úžasný nektar nicoty, se stali vybíraví a už jim žádný jiný pokrm nechutnal, žádná stavba se nevyrovnala skvělému paláci prázdna.


Kdo v dětství zahlédl nějakou štěrbinou jiný prostor, jen těžko se někdy stane obyvatelem světa, ve kterém žijí ostatní.


Ocenění knihy (1)

2005 - Cena Jaroslava Seiferta (román)


Kniha Prázdné ulice v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených138x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených15x
v Knihotéce62x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

tajemno

Autorovy další knížky

Michal Ajvaz
česká, 1949
2005  76%Druhé město
2011  70%Lucemburská zahrada
2008  84%Cesta na jih
2004  82%Prázdné ulice
1997  85%Tyrkysový orel