Prasečiny přehled

Prasečiny https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101543/praseciny-101543.gif 4 8 8

Téma Marie Darrieussecqové, spisovatelky s velmi bohatou, provokující představivostí, je prosté, ale závažné, pro ni tíživé: postavení ženy ve společnosti, její zatížení výchovou, předsudky, nemožnost vlastní seberealizace (příčiny autorka zatím nehledá, jen dovádí důsledky ad absurdum). Problémy probouzející se v ženském těle, tělesnost zážitků a prožitků. Ať už jde o proměnu ženského těla v prasečí, nebo proměnu normální situace "světa s manželem" do podivného, nepatřičného, hrůzného "světa bez manžela". Jako první vydala Darrieussecqová knihu Truismy (Truismes, nakl. P.O.L., 1996), tedy Banality či často opakovaná tvrzení. Proklamované všednosti však název pozbývá tím, že ve francouzštině slovo "truismes" odvolává k "la truie", což je svině, prasnice. A román skutečně pojednává o metamorfóze ženy v prasnici. Vypravěčka, chvíli žena, chvíli svině (nikoli však svině v tom smyslu, jak ho užíváme často v češtině), většinou něco na cestě mezi jedním a druhým, je mírumilovná bytost zcela ponořená do svého problému postupného proměňování, jež zpočátku nechápe, později shledává příjemným prostředkem, jak se stát sama sebou, bytostí vlastně nadřazenou všemu dění kolem, podivným poměrům ve společnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vetus Via
Originální název:

Truismes , 1996


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prasečiny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Frangipani
14.08.2022 5 z 5

Čistá úchylárna, myslím, že citlivější čtenáře to může znechutit, ale ty myšlenka... přečtěte si to. Pochopíte, co vás může zachránit od morální a duševní degradace. Možná.

Škoda, že od téhle spisovatelky nevyšlo nic v ČJ.

adelinka
17.08.2021 3 z 5

Ako zvláštny príbeh. Aj keď som ju prečítala rýchlo, tak neviem. No ale tá premena ženy na zviera, konkrétne sviňu nesie vlastne symboliku kam asi smerujeme. To fakt divieme a stáva sa z ľudstva zver???


Sosovica
01.03.2014 3 z 5

Námet dobrý, ale nepáčilo sa mi spracovanie. Knihu som prečítala za hodinku, ale čakala som niečo iné...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Prasečiny v seznamech

v Přečtených14x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst5x

Autorovy další knížky

Marie Darrieussecq
francouzská, 1969
2009  56%Tom je mŕtvy
2003  35%Spodné prúdy
1997  73%Svinské pravdy
2005  60%Bábätko