Pouštní horečka přehled

Pouštní horečka https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94394/poustni-horecka-94394.jpg 4 43 43

Kniha přibližuje válku v Zálivu, která představuje důležitou etapu novodobých dějin. Autoři v ní věnují pozornost nejen životním osudům našich chemických specialistů, kteří se akce zúčastnili, ale zejména okolnostem zjištění otravných látek, snaze o utajení těchto skutečností a z toho vyplývajících následků. Uvádějí možné příčiny úmrtí na "syndrom pouštní horečky", která se nevyhnula ani příslušníkům československého protichemického praporu. Jejich kritickému pohledu neunikla ani citlivá otázka financování naší jednotky v Zálivu. Na nátlak veteránů byla v roce 1997 ustavena česká vyšetřovací komise, která měla přinést odpovědi na nastolené otázky. S výsledky šetření však nebyla naše veřejnost v plné výši seznámena. Minulost zůstává otevřenou ranou přítomnosti, pokud se z ní nedokážeme poučit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pouštní horečka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

jan.para
06.09.2023 3 z 5

Kniha určitě musela být zajímavá v devadesátých letech, když vyšla, ale její aktuálnost již odvál písek. Autoři v ní popisují především zdravotní problémy vojáků, tzv. syndrom války v Zálivu, jeho vznik, nebo laxnost tehdejších úřadů. Méně prostoru se v ní dostalo popisu činnosti samotného praporu, což bych třeba já uvítal.

MildeZ
22.04.2018 4 z 5

Přinejmenším zajímavost a je tedy otázkou, jak vše celé bylo, a nebylo. Známe tu o každém šprochu...


Peleus
17.04.2018 3 z 5

Námět je bezpochyby nadmíru zajímavý. Zajímavá je i myšlenka, že se vyprávění bude opírat o svědectví některých přímých účastníků dění. Bohužel to vše je pohřbeno pod nánosy novinových výstřižků a kopií armádních hlášení, což, na můj vkus, působí dost rušivě.

Jako série článků by Pouštní horečka jistě obstála, avšak jako kniha se i přes krátkost čte od první třetiny poměrně ztuha. Škoda potenciálu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pouštní horečka v seznamech

v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x

Autoři knihy

Jaroslav Kmenta
česká, 1969
Ján Valo
česká, 1937
Peter Želinský
česká, 1960