Postřižiny přehled

Postřižiny https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391044/mid_postriziny-q7R-391044.jpg 4 1183 1183

Očima hrdinky vyprávění ožívají figurky malého města a jednotlivé epizody, v nichž jde především o nekonvenční husarské kousky této nezkrotné mladé ženy, podávají obraz zkostnatělé měšťanské společnosti, která s laskavou shovívavostí posuzuje výstřelky krásné správcovy manželky. Autor podává záměrně idylický obraz založený na vlastních vzpomínkách, umocněný jiskřivou fantazií a jazykovou originalitou. Půvabné vyprávění o nespoutané mladé ženě správce pivovaru ve středočeském městečku na počátku 20. let 20. století.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Postřižiny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (174)

bernadeta9876
včera 3 z 5

Videla som film a prečítala som si aj knihu a som rovnako rozpačitá z oboch. Kniha má trochu navrch, hlavne teda ma oboznámila s Hrabalovou známou poetikou, ktorá neviem či mi úplne sadla.
Tie kilometrové súvetia s popisom reálií pivovaru boli veľmi ťažkopádne a v podstate popisovali dosť banálne veci.
Rozumiem, že sa tým snažil navodiť atmosféru a naozaj sa mu to v niektorýchh kapitolách darilo, niekde mi to prišlo také zbytočné.
Poznačená filmom som si všade predstavovala Magdu Vášaryovú a to mi veľa vecí v príbehu uľahčovalo.
Chápem o čo sa autor snažil vykreslením českých reálií, "šibnutosťou" a spontánnosťou hlavnej hrdinky, ktorá vrcholí "postrižinami" a nádejou na nový život, zbavení sa okov Rakúska,... len na úplne ocenenie by som potrebovala nosnejšiu tému.
Proste to bola poeticky napísaná nuda.

Terazky
předevčírem 5 z 5

Do knížky se mi původně vůbec nechtělo... Film mně vždycky připadal podivný, neměla jsem ho ráda - stejně tak Obsluhoval jsem anglického krále (a i zde je kniha lepší). Přesto jsem měla viděla před sebou protagonisty filmu :-)

Při slově "postřižiny" si jako první nevybavím zkrácení sukně, noh u nábytku či vlasů, ale psíka s useknutým ocasem žrající kremrole.


_Janina_
předevčírem 3 z 5

Jak film miluju, tak kniha nic moc. Autor se výžívá v nekonečných souvětích, kdy na konci si nejsem úplně jistá, o čem že se to vlastně píše. Připomněl mi tím Jane Austen, která jak chytila slinu, dokázala několik stránek popisovat naprostou malichernost. A to je na mě proste moc. Navíc vytištěné bez odstavců, stačilo zvednout oči a o zábavu s hledáním bylo postaráno. Nevidět film, byla by kniha utrpením. Takto musím vyzdvihnout umění pana Menzela, že dokázal z knihy vytáhnout to nejlepší, správně to poskládat a nechat to zahrát skvělými herci.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020


Nové eknihy zdarma (březen)

02.03.2020


Knihy, které mají méně než 200 stran

05.01.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Postřižiny v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených1 921x
ve Čtenářské výzvě207x
v Doporučených69x
v Knihotéce291x
v Chystám se číst238x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech19x