Pošťák přehled

Pošťák
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468350/bmid_postak-7Hy-468350.jpg 4 147 147

Dvacet let po skončení zničující jaderné války panuje na Zemi nukleární zima a život v tomto postkatastrofickém světě je nejenom krutý, ale především krátký. Civilizace, která se sice stále může pyšnit některými vymoženostmi jako elektrický proud, se postupně hroutí. V tomto bezútěšném světě přežívá i Gordon Krantz, hlavní hrdina této knihy. Coby člen milice se snaží v Minnesotě ochránit zbytky měst, která však přesto padají za oběť řádění holnistických band, samozvané armádě bojovníků. Jednoho mrazivého dne je Gordon okraden gangem, a aby přežil, schová se do opuštěné poštovní dodávky. Zde narazí na mrtvolu pošťáka, a aby sám neumrzl, oblékne si jeho uniformu. Záhy poté přichází s cílem najít živobytí do městečka Pine View a tvrdí, že je skutečným poštovním úředníkem obnovené vlády Spojených států. V takovém prostředí, kdy se lidé po mnoha letech chaosu zoufale snaží věřit v něco většího, se uniforma pošťáka stává symbolem zašlé slávy moderní společnosti. Gordon coby „inspektor“ organizuje obnovení poštovní služby, a aniž by to zpočátku tušil, začne postupně mezi lidmi šířit novou naději na obnovu civilizace.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

The postman , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pošťák. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

Arev122
08.02.2024 4 z 5

Čtivé sci-fi, kde nejprve z lháře se stane kladný hrdina. Převlečný pošťáka, který cestuje postapokalyptickými dědinami a snaží se změnit svět.

JAnlauf
04.01.2024 5 z 5

Dobrá kniha, snad si troufám říct, že zapomenutý skvost postapo sci-fi :)

Postapo mám opravdu rád a i když je to otázka vkusu, Pošťáka řadím spolu s prvními dvěma Fallouty, filmem Den poté (1983) a Threads (1984) k tomu nejlepšímu, co žánr nabízí. Příběh je relativně jednoduchý, ale do značné míry originální (rozhodně nápaditější, než klasické náměty: "jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co", nebo "přežij válku a pak stejně umři"). Literárně nejde o žádný skvost, ale jednoduchý styl vyprávění mi k danému příběhu pasuje líp, než květnaté popisy a hluboká podobenství. Kniha byla také zfilmována, ale s původním příběhem nemá film mnoho společného (byť netvrdím, že je vyloženě špatný).

Zajímavý postřeh zde zmínil KapitánSmrt, a to že v tomto příběhu hrají tzv. prepeři opačnou úlohu, než bývá zvykem, protože právě oni mohou za definitivní rozklad společnosti po relativně mírné válce.


Olaf74
13.12.2023 1 z 5

No docela to šlo. A podle této knížky natočili film Pošťák ? Možná podle prvních třiceti stránek :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

31.01.2021


Citáty z knihy (3)

Civilizace něco znamená. Jsme v tom všichni společně.


Až na samotnou smrt není žádné „naprosté“ porážky. Není žádné pohromy tak zničující, aby odhodlaný člověk nedokázalopět alespoň něco pozvednout z popela, je-li schopen riskovat vše, co mu ještě zbylo.


Tehdy na počátku, během nepokojů a velkého hladu, se zdálo, že nevyčerpatelná je jedna věc – zásoby munice.


Ocenění knihy (2)

1986 - Locus Awards (Best SF Novel)
1986 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel


Kniha Pošťák v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených189x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených7x
v Knihotéce169x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech7x