Posledný vlak do Londýna přehled

Posledný vlak do Londýna https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461123/bmid_posledny-vlak-do-londyna-7iT-461123.jpg 4 57 57

Píše sa rok 1936. V očiach pätnásťročného Stephana Neumana sú nacisti len hluční grobiani. Stephan pochádza z vplyvnej židovskej rodiny a je nádejným autorom divadelných hier. Chlapcovou najlepšou kamarátkou je matematicky nadaná Žofie-Helene, kresťanka, ktorej matka vydáva pokrokové protinacistické noviny. Ovládnutie krajiny Hitlerom dvojicou otrasie. Svetielko nádeje sa objaví v podobe Truus Wijsmullerovej, členky holandského odbojového hnutia. Truus pašuje židovské deti z nacistického Nemecka do krajín, ktoré sú ochotné sa o ne postarať. Keď pomoc ponúkne aj Veľká Británia, odváži sa priblížiť k Adolfovi Eichmannovi, mužovi, ktorý sa podieľal na konečnom riešení židovskej otázky. Truus bojuje s časom. Každým dňom je čoraz nemožnejšie zachrániť takých, ako je Stephan, jeho malý brat Walter či Žofie-Helene. Román Posledný vlak do Londýna je inšpirovaný skutočným úsilím Holanďanky Geertruidy Wijsmullerovej-Meijerovej, ktorá v roku 1933 rozbehla misiu Kindertransport a zachraňovala deti po menších skupinách. Dodnes ju svet pozná ako tetu Truus.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Last Train to London , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledný vlak do Londýna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Ellis03
10.09.2023 4 z 5

Kniha jako taková - její poselství - seznámeni s Kindertransporty a Tante Truus - to bylo velmi zajimave a vlastně také to bylo to ´proč jsem knihu chtěla přečíst. Ale styl psaní autorky mi take vůbec nesedl. Souhlasim s názorem: mraky zbytecne omáčky kolem. Abych se knihou vůbec prokousala, tak asi větší půlku textu jsem preskakala. Některé kapitoly mi přišly až zbytecne. Když to srovnam s románovým zpracováním pribehu Nancy Wake (Krycí jméno Helena) - no, asi lepe nesrovnavat :)

simca9342
25.05.2023 5 z 5

Opět příběh z druhé světové a zároveň kniha do výzvy jako 12. téma- kniha od začínajícího autora.
Vlakem odjíždí rodiny na prázdniny nebo do práce. V době války ale neplatilo ve většině případů ani jedno. Dětem se sice říkalo, že si udělají dlouhý výlet, jak jinak chcete vysvětlit šestileté dceři, že musí odjet, aby přežila? Hlavní postavy tohoto válečného příběhu už dávno nejsou dětmi. Snad jen v dokladech , ale doba je donutila chovat se dospěle. Stephan spolu s přítelkyní Žofií- Helenou cítí, že přicházejí zle časy. Pomocí obyčejných, ale výjimečných lidí přežijí nejen oni . Tante Truus je dětská přezdívka holanďanky Gertruide/Truus W. Název knihy skrývá zlo nacistů v plné síle jak jsme v dětství zjistila. V příběhu ukazuje dopad války na politiku skrz tehdejší novinové články, pašování děti před hranice nebo dokonce vyjednávání s Adolfem Eichmannem a jeho krutou tvář skrytou za maskou milujícího otce .
Dojemný příběh podle skutečných událostí.


Jirinamac
17.10.2022 3 z 5

Příběh je ke čtení lákavý, ale je to psáno tak zdlouhavě, že je problém se začíst a spoustu omáčky kolem mě fakt nebavilo. O G.Wijsmuller je možné se dočíst informace na Wikipedia.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (7. týden)

14.02.2021


Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Posledný vlak do Londýna v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených5x
v Knihotéce133x
v Chystám se číst124x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech3x