Poslední kamikaze přehled

Poslední kamikaze https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24502/posledni-kamikaze-24502.jpg 4 36 36

Ivankinova novela podstatně zpřesňuje mimojaponský pohled na problematiku sebevražedných útoků. Autor dává čtenáři možnost sledovat vznik a vývoj speciálních úderných jednotek v celkovém kontextu války a současně ukazuje, že byly specifickým produktem myšlení a jednání japonského nacionalistického důstojnictva. Spojením dobré znalosti japonské problematiky a zkušeností aktivního letce vytvořil autor pravdivé a poutavé dílo.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Poslednij kamikadze , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední kamikaze. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

pavel80
03.10.2020 3 z 5

Knihu jsem si přečetl zejména kvůli tomu, že autorovo druhé dílo Konec honicích psů patří k mým nejoblíbenějším. Poslední kamikaze není špatné, ale na "psy" podle mého názoru nemá, autor sice ani zde nezapřel svoji odbornost letce a po této stránce knihu hodnotím velmi dobře, nicméně styl psaní mi přišel takový amatérštější, ve "psech" už byl autor mnohem vypsanější. Také mi vadila ve srovnání s "psy" místy dost okatě, uměle a nevěrohodně naroubovaná prosovětská propaganda (i když to samozřejmě vzhledem k osobě autora a době vzniku chápu). Co se týká beletrie na téma kamikaze (nemyslím nyní literaturu faktu), tak mnohem lépe hodnotím příběh Kaiteny z pera J. Borotského a A. Kuneše v knize Záludné miniponorky. Nicméně i přes uvedené nedostatky jsem si Posledního kamikazeho přečetl docela s chutí a zájemcům o problematiku jej jako oddychovku mohu doporučit.

OdvaznyMladyMuz
05.12.2019 5 z 5

Pamatujete film Pearl Harbor? Ten hollywoodskej cajdák, kterej si člověk pustil s holkou, když ji chtěl romanticky naladit a sebe pobavit monstrózními výbuchy, aby to stejné společně po zhlédnutí filmu předvedli v posteli. Jestli jo a ta holka vás dostala pod chomout, takže ji už nemusíte oblbovat romantickým trojúhelníkem Affleck - Harnett - Beckinsale, přičemž vás stále zajímají ty výbuchy a vlastně celé jádro toho válečného konfliktu, tak bych vám doporučil přečíst si knihu Poslední kamikaze. Je to sice poněkud zvláštní číst knihu napsanou ruským autorem v SSSR, kde románovou formou mapuje nejvíce za japonskou, ale taky americkou stranu, válku v tichomoří za druhé světové. Ale je to opravdu dobré. Některé faktické chyby pomíjím, protože nejsem odborník a v příběhu mi stejně nevadily, také pominu pár epizodek příběhu, kdy se na sílu přidával hyenismus amerických vojáků. Ale ruka cenzorova by se zjevně neobešla bez očernění západního nepřítele number one a tím bychom nejspíš přišli o tento skvost válečné literatury, což by byla škoda.


ondrejvitovec
25.06.2016 4 z 5

Jedna z mých velmi oblíbených knih. Škoda, že je v ní mnoho technických chyb. Třeba označování B5N2 (typ 97) jako I-97 (zřejmě autor zkopíroval podobné ruské názvy I-16 apod.) Navíc, ačkoli byl letoun jednomotorový, píše o motorech dvou, kdy třeba jeden se porouchá. I přes tyto a další chyby moc dobrý příběh.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední kamikaze v seznamech

v Přečtených56x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

kamikaze

Autorovy další knížky

Anatolij Vasiljevič Ivankin
ruská, 1927 - 1990
1989  81%Konec Honicích psů
1984  81%Poslední kamikaze