Poslední civilizace přehled

Poslední civilizace https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419119/bmid_posledni-civilizace-EDx-419119.jpg 3 13 13

Po klimatických válkách je za arktickým kruhem vystavěno plovoucí město. Jde o pozoruhodný počin mechanického i sociálního inženýrství. Obyvatelé města již novému způsobu života uvykli, ale realita není ani zdaleka ideální. Město se začíná pomalu rozpadat. Zločin a korupce zakořenily téměř všude. Široce rozevřené nůžky mezi neuvěřitelným bohatstvím a nejnuznější chudobou se stávají zdrojem třenic. Navíc obyvatelstvo souží nová nemoc, na níž zatím neexistuje lék. Když do města zavítá nezvaná návštěvnice, začne se vše měnit. Žena, která připluje na člunu v doprovodu kosatky a ledního medvěda, si město okamžitě podmaní a položí základy nevídaného odporu. Ve snaze zachránit město dřív, než se zhroutí pod tíhou vlastní zkaženosti, se postupně odkrývají šokující skutečnosti. Román Poslední civilizace je pozoruhodně palčivým příběhem o politické zkorumpovanosti, organizovaném zločinu, technologii bez otěží, dopadech klimatické změny, genderové identitě i sjednocující síle lidských pout.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ritareklama , Knihy Fenix
Originální název:

Blackfish City , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední civilizace. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

mybrave
04.02.2024 3 z 5

Děj knihy se odehrává v budoucnosti, kdy většina světa je pod vodou. Lidé nyní žijí na plovoucích městech. Na jednom z nich se odvíjí příběh knihy. Většina lidí žije v chudobných podmínkách, město je řízeno programy, které určují co je správné a co ne. Na pozadí stojí všemocní akcionáři, kteří vlastní byty, továrny a vlastně všechno. Město má i svojí mafii, která je neméně mocná.

Příběh se točí kolem smrtelné nemoci, kterou trpí i někteří z hlavních hrdinů. Ke městu také mluví tajuplný hlas a odkrývá více o historii města a místních poměrech.

Kniha je podle mě stavěna na zajímavých základech, ale některé části příběhu by stálo za to trochu více rozpracovat a dotáhnout.

vladku
24.06.2023 odpad!

(SPOILER) Brrr, brak, nečíst. Měla to být oddechovka, scifi. Oddechovka to není. Je to psáno rozvláčně, lidé co čtou pomaleji nebo po kratších dobách, mohou mít problém se začíst. Je to násilnická četba, nejen násilí v sebeobraně, ale násilí hlavních postav se sporným odůvodněním. V upoutávce jsou zmíněna všechna hlavní témata současnosti: klimatická změna, genderová identita, AI a autor témata bere, nalézá "viníky" a je se soudy hned hotov a knihou navádí, že vlastně někomu odseknout ruce a vyříznout jazyk je v pořádku. A aby to čtenář měl se vším, v knize najde gaye, dvě matky s dětmi, osobu s "oni" zájmenem včetně krátkých vhledů do sexuálních praktik - to dodávám především kvůli tomu, že jedna z hlavních postav tu má nechráněný sex s vědomím, že je nosičem sexuálně přenosné nemoci, smrtelné - takže ještě kniha podporuje stereotypy vůči neheterosexuálům nemluvě o dalších informacích, které jako heterosexuál těžko mohu potvrdit, rozporovat, nicméně z mého pohledu dělá medvědí službu LGBT komunitě.


DericCaster
02.04.2022 3 z 5

Poslední Civilizace je sci-fi a možná i fantasy a jako skalní fanda sci-fi jsem tuto knihu nemohl minout. No, ale řekněme, že po přečtení už chápu proč byla ve výprodeji. Příběh je jakousi vizí, kam by se mohlo lidstvo posunout v technologické a sociální oblasti. A také o možném propojení myslí zvířat a lidí, a využití této schopnosti v boji proti "zlému systému". Dlouho mi trvalo se do knížky trochu začíst a i tak se stávalo, že mi utíkaly myšlenky....

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

29.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední civilizace v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit9x

Autorovy knížky

Sam J. Miller
americká, 1979
2019  66%Poslední civilizace