Poselství Jana od Kříže přehled

Poselství Jana od Kříže https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188791/poselstvi-jana-od-krize-188791.jpg 5 2 2

Svatého Jana od Kříže nazývají křesťané i nekřesťané velkým mystikem. Směs určitého obdivu a nepřístupnosti jeho strmé cesty však poněkud zkresluje Janovo poselství. Světec nás totiž celým svým dílem i zkušeností ujišťuje o Boží lásce k lidem a o neuhasitelné touze člověka po sjednocení se svým Pánem. Karmelitánský mystik zvěstuje, že temná noc, do níž ho máme následovat, bude celá "zapálená láskou". Výstup na horu velkého setkání si žádá jen to, abychom odevzdali své malé nic tomu, který je Vše. Sicariho kniha je průvodcem po díle známého mystického učitele, který zatím v českém jazyce nemá konkurenci. Zabývá se jak jeho delšími a obecně známými texty, tak především hlubokým vztahem Jana od Kříže k biblické Písni písní. Kniha uspokojí ty, kdo si oblíbili křesťanskou mystiku, i ty, kdo se obdivují Janovým psychologickým postřehům a vysoké poetické a literární hodnotě jeho textu.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

"Divino cantico" di San Giovanni della Croce


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poselství Jana od Kříže. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

marierachel
25.01.2021 5 z 5

Dechberoucí krása. Básně sv. Jana od Kříže mě už nějakou dobu volaly, ale při prvním i druhém čtení se mi zdály podivné. :) Díky Sicarimu ale postupně a tiše pronikám k jejich podstatě a našla jsem v nich tolik odpovědí na své otázky, že za to sv. Janovi ani Sicarimu nebudu nikdy moct dostatečně poděkovat.
Úvod (historický rámec a srovnání sv. Jana a Martina Lutera) byl pro mě těžko čitelný, ale když jsem se přes to přenesla, žasla jsem. Sv. Jan dokáže vyjádřit několika slovy touhy a hnutí srdce, které jsem považovala za nepojmenovatelné a o kterých jsem si nemyslela, že bych je kdy mohla s někým sdílet.
Tato kniha se čte s velikou pokorou a žasnutím. Bude zajímat ty, kteří touží po Bohu a po větší touze po Bohu. Budete se cítit jako batolata v základním táboře pod vrcholy Himalájí. Jako batolata, co se stěží udrží na nohou, ale tak strašně moc touží běžet... A po celou dobu četby nepřestanete prosit: svatý Jane od Kříže, vem mě s sebou do hor!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poselství Jana od Kříže v seznamech

v Přečtených4x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit1x