Polní žínka Evelínka přehled

Polní žínka Evelínka
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392113/bmid_polni-zinka-evelinka-ave-392113.jpg 5 48 48

Polní žínka Evelínka autora Františka Nepila má vlasy jako len, zelenkavé oči v barvě přesličky, pas útlý jako vážka a celá je jako z pavučinky. Stará se o všechno, co roste a žije v polích, o rostliny i zvířátka, a lhostejní jí nejsou ani lidé...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polní žínka Evelínka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

85098211
11.10.2023 5 z 5

Polní žínka Evelínka...
Jako dítě školou povinné jsem poslouchala gramofonovou desku namluvenou panem Eduardem Cupákem stále dokola. Jak já jsem ji milovala! ;-) Půvabné vyprávění o Evelínce, která vypadá trochu jinak než ostatní děvčata a žije v polích, si prostě nejde neoblíbit. A potom jsou zde ještě i Francínek s přísnou paní matkou, Ondroušek a samozřejmě celá řada zvířátek. Tohle všechno dohromady vytváří jednu krásnou knihu, kterou si mohou přečíst nejen děti. Mně se líbila i nyní, kdy už dávno nejsem malá, a má svoje velké kouzlo stále, protože tyto milé příběhy jsou - aspoň podle mého názoru - nadčasové.

simca9342
29.01.2023 5 z 5

"Víkendovka"
Krásný příběh o malé , ale bystré víle Evelínce. Nejen ilustracemi a krátkými příběhy, ale hezky mi pasuje do dětské výzvy v letošním diáři DK. (Téma: název knihy o třech slovech)
Včetně zvířat a děti si ji oblíbil kluk Francínek a to tak,že jí na přivítanou švihl bičem za bolestné od něho dostala jahody ( teda, vlastně si je mohla leda tak namalovat ) a sama otevřela ordinaci , aby pomohla svým zvířecím svěřencům.


Sidonka3
13.02.2021 5 z 5

Knížku ani LP s úžasným hlasem Eduarda Cupáka už nemám, tak musím dát zážitky z paměti. Je to roztomilá knížka, která voní českou přírodou, na polích se vlní v obilí mák, heřmánek a chrpa a mezi nimi kráčí ladným krokem víla, polní žínka Evelínka. Má krásné dlouhé zlaté vlasy, zelenomodré oči, pas útlý jako vážka a každý jí má rád a chtěl by se s ní kamarádit. Od bezkonkurenčně nejvtipnější postavičky z příběhu, nevymazleného sysla až po kdejaké jiné milé i trudomyslné zvířátko. Sysel je nejčastějším návštěvníkem, potřebuje každodenně různé masáže, hnětení nožiček a hlavně hrozně moc, moc pomazleníčka, protože jeho maminka měla moc dětí a na hlazení neměla čas.
Milují jí i lidé, nejvíc Francínek, který jí myslím i srdce z lásky na pouti koupil, do šátku zabalil a s tím srdíčkem to dopadlo nějak polámaně. A co přesně to bylo za příhody s tím chlapečkem (Ondrouškem?), který v horku hltavě pil ledovou vodu, div se z toho nezalknul? Evelínka je dobrá víla, která nad každým bdí, každý jí potřebuje a která léčí bylinkami, úsměvem i dobrým slovem.
Jedna z nejoblíbenějších dětských knih, která voní nejenom českou krajinou, ale i mým vlastním městským domovem. Když se snesl večer a já byla v župánku připravená jít do postýlky, sedla jsem si ještě na chvilku ke kvetoucím květinám v květináčích, z okna se dívala na noční oblohu a snila o létě a dobrých bytostech, které tu jsou pro nás všechny. Pro zvířátka, lidi i pro malé čtenáře.
A ilustrace i grafická úprava knihy, ta byla taky moc fajn. Mám jenom já dojem, že takové kouzelné, typicky české, nepodbízivé knížky, už dneska nikdo psát neumí?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Polní žínka Evelínka v seznamech

v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst8x
v dalších seznamech3x