Stín větru přehled

Stín větru https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152373/bmid_stin-vetru-rdX-152373.jpg 4 1204 1204

Stín větru, strhující příběh s prvky historického i gotického románu, se brzy po svém vydání stal celosvětovým bestsellerem vydaným ve 45 zemích. Jeho vypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere již jako zralý muž vzpomíná na dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe. Daniel knihu získá na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a nastoupí tak na spletitou cestu iniciace do světa literatury i dospívání. Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem enigmatického Caraxe na straně druhé se začnou protínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevný propletenec… Na úspěch Stínu větru navázal Carlos Ruiz Zafón napínavou Andělskou hrou (Knižní klub, 2010) a do tajuplných zákoutí starobylé Barcelony zavádí čtenáře do třetice v Nebeském vězni (právě vychází v Knižním klubu).... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La sombra del viento , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín větru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (302)

J0hn
08.05.2024 4 z 5

Na to že kniha není zrovna můj žánr, tak jsem ji jako audioknihu doposlouchal celou. První část knihy bych i skoro hodnotil 5 hvězdami, přestože hlavní postava se občas chovala dost hloupě. Měl pocit jako by mě první část knihy dostala do centra prosluněné Barcelony. A také mě přiblížila pocity místních lidí v době Frankistického Španělska. Ale část která je prakticky jen čtením dopisu (hooodně dlouhého) tak, přestože obsahuje dramatičtější děj, mě přišla nudnější. Chyběl jí vtip, nadhled. Takže nakonec 4 hvězdy.

orson
25.04.2024 3 z 5

Dostal jsem na tuto knížku tip, prý je to jedna z nejlepších, kterou kdy četl. No tak to se dotyčný moc netrefil do mého vkusu. Přišlo mi to strašně pomalé a nudné, až tak poslední čtvrtina měla nějaký svižnější děj. A ty zápletky také nebyly nějak extra originální a navíc tam bylo dost nelogičností a celkově to bylo zbytečně moc zamotané až skoro rekurzivní. Jako dočetl jsem to, konec byl docela fajn, ale další knihy autora číst určitě nebudu.


5tužka
15.02.2024 5 z 5

Dokonalá, napínavá, zábavná i tajemná. Miluju ji.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Vyšlo poslední dílo skvělého španělského autora

16.01.2023


„Kvůli knihám jako tahle, miluju čtení.“

11.01.2018


Knižní novinky (2.1. - 14.1.)

02.01.2018


Citáty z knihy (2)

Každá kniha, každý svazek má duši. Všechny v sobě mají duši toho, kdo je napsal, a taky duši těch, kteří je četli, prožívali a snili s nimi. Pokaždé, když kniha přejde do jiných rukou, pokaždé, když někdo přejede po jejích stranách pohledem, duch knihy roste a sílí. …Když nějaká kniha upadne v zapomnění, my, strážci, se postaráme. Knihy, které si už nikdo nepamatuje, knihy ztracené v čase žijí navždy s nadějí, že se jednoho dne dostanou do rukou nového čtenáře, k novému duchu. Každá z knih byla nejlepším přítelem nějakého člověka. A teď mají nás.


... jen málo věcí dokáže poznamenat čtenáře tak, jako první kniha, která si opravdu najde cestu k jeho srdci. (s. 12)


Ocenění knihy (1)

2005 - Barry Award (Best First Novel)


Kniha Stín větru v seznamech

v Právě čtených34x
v Přečtených1 535x
ve Čtenářské výzvě319x
v Doporučených192x
v Knihotéce561x
v Chystám se číst1 054x
v Chci si koupit174x
v dalších seznamech16x