Pohled do slunce přehled

Pohled do slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191996/pohled-do-slunce-191996.jpg 4 141 141

O překonávání strachu ze smrti Ranou, kterou ve své osmé beletristické knize psychoterapeut I. D. Yalom otevírá, a která každého z nás po celý život provází, je vědomí vlastní smrtelnosti. A protože nejsme s to žít s pohledem upřeným přímo do slunce tohoto poznání, pomocí nejrůznějších psychických mechanismů se tomuto drtivému vědomí snažíme uniknout. Přes všechnu snahu však na ně stále narážíme, a to zvláště tehdy, kdy se nám zdá, že jsme se pojistili zvenčí, ať skrze majetek, pocit úspěchu, nebo krátkodobé smyslové uspokojení. Mnohé psychické nemoci mají svůj původ právě v úzkosti ze smrti. V knize se setkáme se slavnými postavami filozofie a literatury, text je protkán příklady z Yalomovy praxe.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Portál
Originální název:

Staring at the sun , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohled do slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

lencin
18.03.2024 4 z 5

Nápady a postřehy slavného psychiatra na to, jak se vyrovnat se smrtí.

nevermore3
17.10.2023 3 z 5

Hodně jsem se na knihu těšil, mimo to, že má nádhernou obálku, má mimořádně zajímavou anotaci. Avšak něco mi tam chybí. Děsně se mi líbí jeden výrok, který jsem tu četl kdesi pod sebou: "cítím, že kniha je dobrá víc, než jsem si z ní dokázal vzít já". Autor je bytostný realista, skeptik a agnostik. Nemá vůbec žádnou víru v cokoliv posmrtného, a jeho terapie tak spočívá v úplně něčem jiném, než v čem bych ji hledal já. Snaží se většinou lidem poskytnout útěchu z toho, že to že je smrt nevadí, protože pak už nebudeme vnímat, po smrti nemáme city, když je-smrt nejsem já atd. Ale já věřím v posmrtný život, byť neuznávám pro sebe žádné náboženství. Spiritual not religious!
Navíc popisem vnímání smrti umírajícími mi kniha přišla i z větší části značně děsivá a zneklidňující, já vlastně nevím, jak by to čtenáře mohlo uklidnit. Ještě že jsem se tím nenechal zviklat :) Dám 3*** po své pocitové stránce, protože je autor terapeut a věřím, že dobrý, však nic pro mě.


claudius0847
21.12.2022 2 z 5

Této knize již nepřisuzuji velkou myšlenkovou hodnotu, totiž s ní se autor uplatnil v knihách předešlých...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pohled do slunce v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených219x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených15x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst108x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech3x