Babičky: Smrť vo večernom háji přehled

Babičky: Smrť vo večernom háji https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332097/mid_babicky-smrt-vo-vecernom-haji-vFK-332097.png 3 218 218

Podzimní háj / Babičky série

< 1. díl >

Nedokážete si predstaviť, že by sa v domove pre seniorov mohlo stať niečo nezákonné? Napríklad podozrivé úmrtie, krádeže či obchodovanie s liekmi? Jeho deväťdesiatročné obyvateľky Siiri, Irma a Anna-Liisa áno! Život v domove s opatrovateľskou službou pre seniorov Večerný háj na prvý pohľad pôsobí ako bezútešná „čakáreň na krematórium“. Čas, ktorý sa tu vlečie neuveriteľne pomaly, si starčekovia a starenky krátia hraním kariet, popíjaním červeného vína, navštevovaním pohrebov či jazdou električkami po Helsinkách. Nehovoriac o krúžkoch šikovných rúk, telocviku či večeroch pri harmonike, na ktorých sa obyvatelia zúčastňujú len zo súcitu so zamestnancami. Lenže v zákulisí domova sa dejú omnoho zaujímavejšie čudesné veci, ktoré Siiri, Irma a Anna-Liisa nemôžu nechať nepovšimnuté… Prvý diel trilógie Babičky je humorný i drsne úprimný príbeh o starobe, priateľstve a živote v pomerne bežnom domove pre seniorov. Tu vás môže postretnúť len jedna udalosť horšia ako smrť – oddelenie demencie! Ani ten najbystrejší senior však nedokáže rozlúštiť všetky záhady tohto miesta. Našťastie sa nájde niekoľko mladých ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

Kuolema ehtoolehdossa , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babičky: Smrť vo večernom háji. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (78)

eltondo
21.06.2023 1 z 5

Zopakuju to, co většina čtenářů přede mnou: není to ani brilantní variace na slečnu Marplovou, ani ďábelsky zábavný a napínavý příběh o stáří.
Napřed jsem myslel, že fakt půjde o detektivku a že indicie budou nápaditě schované ve skleróze, vzpomínkách na mládí, neustálém odbíhání od tématu, neudržených myšlenkách a babičkovském brebentění. Bohužel příběh nějak doklopýtal tak asi do dvou třetin - a pak místo vygradování a rozuzlení zápletky přišlo ... nic.
Než příběh je to vlastně jen smutné líčení života resp. jen přežívání přestárlých lidí. Nikdo je nebere vážně, nestíhají nové věci, všechno už mají za sebou a nejsou na světě k žádnému užitku, ale už jen na dožití, personál domova se k nim nechová hezky, rodina na ně nemá čas a taky se k nim nechová hezky, každou chvilku někdo z nich umře, úctu a vděk jim nikdo nevyjádří atd. Takže jedinou šancí pro ně je žít pro sebe navzájem, pomáhat si, bavit se spolu, mít se rádi.
Shodou okolností se v současné době s tímto prostředím u nás často setkávám. A můžu říct, že pokud je v knížce popsána skutečná finská realita, tak že se čeští senioři mají v ústavech přece jen znatelně líp.
A v knihovně nahlásím, ať knížku přesunou z oddělení detektivek někam jinam :)

Lenny33
29.04.2023 3 z 5

Od knihy jsem čekala něco naprosto jiného, ovšem nebylo to špatné čtení. Naopak bylo zajímavé, místy humorné i smutné.


Augustina
11.03.2023 2 z 5

Nebýt čtenářské výzvy, tak tuto knihu nedočtu. Styl psaní je docela fajn, nedá se říct, že by se četla vyloženě špatně. Ale pokud čekáte, že se dozvíte, jak to bylo s mrtvým kuchařem, tak čekáte marně. Stejně tak se nedozvíte rozuzlení prakticky žádné zápletky, která se v knize rozehrává.
Pokud autorka měla záměr napsat vtipný příběh, pak je finský humor nepřenosný na českého čtenáře nebo se poněkud ztratil v překladu.
Marně přemýšlím, komu je příběh určen. Mladší čtenáři se budou děsit stáří ještě více, než se děsí, a staří budou chtít co nejrychlejí umřít.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Babičky: Smrť vo večernom háji v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených293x
ve Čtenářské výzvě48x
v Doporučených7x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x