Podzemí: Cesta hlubinami času přehled

Podzemí: Cesta hlubinami času https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488663/bmid_podzemi-cesta-hlubinami-casu-IFj-488663.jpg 4 14 14

Podzemí je velkolepá průzkumná cesta do říše podsvětí, jak se objevuje v mýtech, literatuře, paměti i samotné zemi. V dlouho očekávané knize nám Robert Macfarlane nabízí mimořádný pohled na náš vztah k temnotě, pohřbívání a minulosti i budoucnosti naší planety. Macfarlaneův lyrický a působivý text mocně promlouvá k současnému světu v celé jeho šíři. Od pozoruhodných úvodních stran až po dojemný závěr je to cesta úžasu, žalu, strachu a naděje. Tahle kniha změní způsob, jakým nahlížíte na svět. Po cestě „hlubokým časem“ – závratnými prostory geologického času – se přesouváme od původu vesmíru k Zemi po vyhynutí lidí, zastavujeme se u pohřebišť doby bronzové, pařížských katakomb, tajících Grónských ledovců, bezhvězdných řek a arktických mořských jeskyní, podzemních fungálních sítí, pomocí nichž spolu komunikují stromy, a hlubinné „skrýše“, kde se má po následujících 100 000 let skladovat jaderný odpad. Macfarlaneův lyrický a působivý text mocně promlouvá k současnému světu v celé jeho šíři. Od pozoruhodných úvodních stran až po dojemný závěr je to cesta úžasu, žalu, strachu a naděje. Podzemí je nový přelom v Macfarleneově dlouholetém mapování vztahů mezi krajinou a lidským srdcem. Tahle kniha, zároveň odvěká i naléhavá, změní způsob, jakým nahlížíte na svět. Za knihu Podzemí získal autor roku 2019 Wainwright Prize – ocenění za nejlepší knihu z oblasti přírody. Doslov Václav Cílek... celý text

Cestopisy a místopisy Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Underland , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podzemí: Cesta hlubinami času. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Tozbee
17.03.2023 5 z 5

Macfarlane mě vzal na úžasnou pouť hlubinami podzemí, času a duše, ze které se mi nechtělo vracet. Mám pocit, jako bych po přečtení tohoto poeticky potemnělého cestopisu kříženého s mnoha populárně-naučnými odbočkami vzal na milost dlouho přehlíženého podivína, kterému začínám rozumět a mnohem víc mě zajímá, co je vlastně zač. Projíždím internetové odkazy a žasnu, jak blízko byly mé představy reálné podobě míst, která autor dokázal sugestivně popsat. Úžasná kniha.

adorjas
09.12.2022 4 z 5

Ak chcete čítať nevšednú poetickú knihu, tak smelo do tej. Ja som na tento typ poetiky úplne náladu nemala, napriek tomu uznávam jej krásu.


David81
24.11.2022 4 z 5

Podzemí hraje v lidském životě zásadní roli. Získáváme z něj suroviny, vyrůstají z něj rostliny, ze kterých vyrábíme potraviny, ukrýváme v něm věci, kterých se chceme zbavit, nebo které chceme uchovat - a jednoho dne v něm skončí to, co z nás zbude po smrti. Podzemí má zvláštní moc, která působí na naše emoce. Někoho odpuzuje, někoho láká, každopádně je fascinující. Autor se v knížce formou esejů zabývá tím, na čem je tato fascinace založená, z čeho ten zvláštní pocit, který máme v podzemí, vychází.
V jednotlivých kapitolách postupně navštívíme Pravěké hroby Mendipských vrchů, solnou jeskyni v Boubly, Eppingský les (vše ve Velké Británii), prolezeme spletité podzemí Paříže, nakoukneme do Trebicianské propasti v italském Carsu, dozvíme se o smutné historii slovinských foine - závrtech plných popravených lidí, podíváme se na jeskynní malby v jeskyni Kollhellaren v Norsku, slaníme do ledovcových mlýnů v Grónsku a ve finském uložišti jaderného odpadu Onkalo budeme uvažovat, jak označit nebezpečné uložiště, aby to pochopili následovníci lidské civilizace.
Každá kapitola, kromě základního autorova schématu "kam jsem přijel, s kým jsem se setkal, do jakého podzemí se jdeme podívat, co mě tu zajímá", obsahuje řadu odboček a odkazů na témata, která spolu někdy zdánlivě nesouvisí. Styl psaní a různé odbočky v textu mi vyhovují a udržovaly moji pozornost. Spíš mi dělalo problém občasné přeskakování děje v čase.
Co bych opravil, je příběh jeskyňáře Neila Mosse, který zahynul dost drastickým způsobem v Peak Cavern. Že byl v jeskyni po smrti zalit betonem, bylo již několikrát vyvráceno i samotnými účastníky záchranné operace.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podzemí: Cesta hlubinami času v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit11x

Štítky knihy

paleontologie budoucnost hory a pohoří

Autorovy další knížky

Robert Macfarlane
britská, 1976
2018  73%Hory v hlavě - Dějiny jedné fascinace
2022  89%Podzemí: Cesta hlubinami času