Podvolení přehled

Podvolení https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491106/bmid_podvoleni-w5R-491106.jpg 4 773 773

Známý provokatér Michel Houellebecq napsal román o tom, jak se z Francie stane islámský stát. Příběh se odehrává roku 2022, kdy politické strany ve volbách raději podpoří fiktivního kandidáta strany zvané Muslimské bratrství, aby se prezidentkou nestala šéfka extrémně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Autor uvedl, že „urychluje historii“. Jeho kontroverzní románová fikce vzbudila nebývalou pozornost a kniha se v mnoha zemích stala absolutním bestsellerem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Soumission , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podvolení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (173)

Maky78
08.04.2024 4 z 5

Varování před degenerací západního světa, který požírá sám sebe. Krize středního věku, samota, splněné pracovní mety a co dál. Je Islám cesta -za mě určitě ne, ale kniha se mi líbila.
Jakoby jediné co lidem v jejich zoufalství zůstává, je četba.

Paulika
05.04.2024 4 z 5

Kniha plná politiky, filozofie, sexu dobrého jídla a konkurenčních ideologií. Zkrátka všeho, co mě baví a zajímá. Určitě stojí za přečtení, už i pěkně popsaný způsob převzetí moci v Evropě Islámem je realisticky načrtnut. Člověk se až diví, že to ještě tak neproběhlo, nebo už jo?


Akana
05.04.2024 4 z 5

Zdá se mi, že Houellebecq nevaruje ani tak před islámským záborem jako před degenerací západního intelektuálního světa, která ho umožňuje. V tomto směru je titul románu naprosto výstižný. Přesun moci tu probíhá v podstatě pokojně, v rámci demokratických principů. Islámské ideje nejsou děsivým strašákem, ale pro velkou (mužskou) část populace spíš zajímavou a příjemnou inovací. A ty křesťanské už jsou tak vyprázdněné a nejasné, že v podstatě chybí motivace je bránit. Takže jak to s tou evropskou civilizací nakonec dopadne? Možná nezkolabuje a prostě se promění. Otázka ovšem je, jak hodně ta proměna bude bolet. A koho.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (47. týden)

21.11.2021


Citáty z knihy (2)

Zato butik Secret Stories, kde prodávali značkové spodní prádlo ve slevě, se neměl čeho bát: podobné obchody mají v nákupních centrech v Rijádu nebo v Abú Dhabi trvale úspěch. … Bohaté Saúdky, přes den oděné do neproniknutelných černých burek, se večer promění v rajské ptáky, nastrojí se do korzetů, ažurovaných podprsenek, do tang zdobených pestrobarevnými krajkami a drahokamy. Přesný opak žen ze Západu, jež jsou šik a sexy přes den, kdy si musejí obhájit svůj společenský status, a večer se doma zhroutí, navlečou si volné a neforemné úbory a vyčerpaně se vzdají veškerých vyhlídek na svádění.


… nostalgii po určitém místě pociťujeme jednoduše proto, že jsme v něm žili, mimochodem bez ohledu na to, zda dobře či špatně, minulost je krásná vždycky, budoucnost ostatně taky, jenom přítomnost bolí, neseme si ji s sebou jako vřed utrpení, doprovázející nás mezi dvěma nekonečny nerušeného štěstí.


Kniha Podvolení v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených996x
ve Čtenářské výzvě109x
v Doporučených36x
v Knihotéce274x
v Chystám se číst329x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech5x