Pod tíhou historie přehled

Pod tíhou historie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321620/mid_pod-tihou-historie-XmW-321620.jpg 5 56 56

Pro Jiřího Padevěta je historie víc než jen sled dat a událostí. Jeho historické práce, mapující události druhé světové války v Čechách a na Moravě, dokážou z na první pohled banálního průsečíku míst a dat extrahovat konkrétní lidské osudy, často neveselé, někdy hrdinské. Autor knih Průvodce protektorátní Prahou, Krvavé finále a Krvavé léto ve věcném popisu často hrůzných válečných událostí pátrá po obecném smyslu lidství a tom, co dělá člověka tím, čím je. V knižním rozhovoru s publicistou Luďkem Staňkem Jiří Padevět vysvětluje, proč jej přitahují právě temné stíny poslední války na českém území a kde se v něm bere touha jít a dívat se tam, odkud ostatní často odvracejí zrak. Úspěšný autor, nositel ocenění Magnesia Litera, nakladatel a knihkupec navíc odhaluje, proč je fascinován dílem Karla Hynka Máchy a jakou roli podle něj hraje historie nedávná, alternativní, paralelní, ale i historie míst v životě člověka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod tíhou historie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

JanaHB061
09.01.2024 5 z 5

Kniha mě velice zaujala, hlavně pohled pana Padevěta na úlohu i obyčejného člověka v naší historii. Oceňuji hlavně lidskost a děkuji, že se mezi našimi spisovateli někdo takový nachází. Knihu jsem dostala od svého syna a určitě si ráda přečtu další knihy od pana Padevěta.

yvett239
27.11.2023 5 z 5

Podepisuji komentář uživatelky Majdule a jen ho rozšířím.
Dá se říct, že jsem na Jiřím Padevětovi vyrostla (na jeho pořadu Krvavá léta jsem strávila celé gymnázium a i díky němu se tolik zajímám o historii). Tato kniha mi byla studijním materiálem a přípravou k rozhovoru, který jsem s ním vedla jakožto praktickou část absolutorijní zkoušky. Inspirovala mě k několika dobrým otázkám a o Jiřím Padevětovi jsem se z ní dozvěděla hodně nového. To, že se zrovna u rozhovoru s tak kultivovaným člověkem šetřilo na korektuře, mě ale dost mrzelo.


Juagustin
03.05.2021 4 z 5

Nemám knize co vytknout, četla se mi výborně. O panu Padevětovi jsem dosud neslyšel, ale tímto knižním počinem mě zaujal a vzbudil ve mně zájem o historické události z války a doby těsně po ní. Oceňuji, že kniha přináší jiný pohled na Mnichov a hlavně na poválečné politické dění, než do nás futrovala oficiální občanská nauka a dějepis ve školách.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pod tíhou historie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených6x
v Knihotéce30x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x