Pod mocným anjelom přehled

Pod mocným anjelom
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390777/bmid_pod-mocnym-anjelom-rt9-390777.jpg 4 18 18

Kniha populárneho poľského prozaika a publicistu J. Pilcha (1952) zaujímavo rozpráva o zápase rozprávača s alkoholickou závislosťou. Kniha bola ocenená najprestížnejšou poľskou literárnou cenou "Niké" za rok 2000.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Drewo a srd
Originální název:

Pod mocnym aniołem , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod mocným anjelom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Gracian1964
04.01.2022 3 z 5

Autor vie písať, to je jasné. Ďalšie je potom, či sa strafí do vášho vkusu, čo sa v mojom prípade asi ani veľmi nestalo, ale to nič. Prelúskal som to a z všetkého toho alkoholu mi bolo takmer zle. Určite úprimná a pôsobivá spoveď. Som rád, že skončila pozitívne. Alkohol je dobrý sluha, no zlý pán, na to nikdy nezabúdajme, hm.... Česť práci, Polska ješte nezgynjela!!!

lubtich
03.02.2021 4 z 5

Prvních padesát stran jsem z toho byl vyloženě na větvi, pak to začalo drobet chátrat, i tak je přirovnání k Vieweghovi na obálce dosti vzdálené; tahle kniha je totiž velmi rafinovaně strukturovaná.
V různorodých kapitolách se kříží vzpomínky, dopisy, citáty od slavných literátů i úvahové pasáže, téma pro mě už tak úchvatné není – další intelektuál (zřejmě do jisté míry Pilchovo alter ego), který takzvaně "propil všechny pračky světa". (s. 58) Problematika alkoholu je zde zásadní otázkou, řeší se ze všech různých stran, ale v protikladu k tomu máme zas takové to knihomolství a literátství. Vypravěč povídá o zážitcích z alkoholové léčebny a seznamuje nás s různými zvláštními postavičkami rázu svérázného.
Stylisticky je to paráda, obzvlášť různé stupňování a opakování větných konstrukcí působí naléhavě. Naopak v pasážích, kde se popisy podléhají imaginaci a dostávají nereálných rozměrů, naléhavost kvůli odklonění přece jenom upadá.
Ale drajv to má! A hlavně, co nechápu: v Polsku devět dotisků? Halo? Poláci jsou asi silně intelektuální, nebo nevím, nicméně takto si masovou literaturu rozhodně nepředstavuji. Pěkný!

Nastoupila jsem do výtahu a stiskla všech dvanáct tlačítek, bydlíme totiž ve dvanáctém patře. Díky tomu se výtah každou chvíli zastavoval a já během té dlouhé cesty přerušované častými zastávkami popíjela šampáňo.
(s. 26)


lencin
02.09.2020 2 z 5

Upřímná zpověď bohéma a pijáka. Autor bývá nazýván českým Vieweghem. Dobře naosané, ale točí se v kruhu. Příliš mě nezaujalo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2001 - Nagroda Literacka „Nike” (Román)


Kniha Pod mocným anjelom v seznamech

v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x