Pochovajte ma za lištu přehled

Pochovajte ma za lištu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200676/bmid_pochovajte-ma-za-listu-7Mo-200676.jpg 4 153 153

Saša Saveliev má sedem rokov a žije v Moskve u babky a dedka. Celý jeho svet, to sú samé zákazy, babkin večný hnev a strašné kliatby, pichľavé vlnené pančuchy, pravidelné kúpanie a zvláštne liečebné procedúry, ba aj zlatý stafylokok, ktorý údajne prebýva v jeho malom tele. Saša je presvedčený, že život sa skončí šestnástimi narodeninami, a za jediné svetielko vo svojom krátkom a biednom bytí považuje svoju vzdialenú matku. Tá, hoci ho veľmi ľúbi, syna vymenila za upíra trpaslíka a ako ťažké krížisko zavesila na krk babke, ktorá je k chlapcovi hrubá, ale kdesi hlboko v srdci ho taktiež veľmi ľúbi. Saša verí, že jedného dňa si matka poňho príde, odvedie ho, a všetci budú šťastní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Похороните меня за плинтусом / Pochoronite menja za plintusom , 1996


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pochovajte ma za lištu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (64)

soupik2012
23.12.2023 5 z 5

Hned od začátku jsem se smála jako již dlouho ne. Sašovy lumpárny jsou popisovány opravdu velice vtipným způsobem. Z počátku jsem se také bavila tím, jak je Sašova babička zvláštní. Okamžitě i díky způsobu jakým je tato audiokniha natočená, mi naskočila Helenka Růžičková. Ovšem velice brzy mi ten úsměv na tváři zamrzl. S Helenkou má tato babička společnou pouze nadměrnou hlučnost. Ve skutečnosti tento příběh naprosto dokonale vystihuje termín: opičí láska. Audiokniha je pomyslnou třešničkou na dortu. To jakým způsobem ji načetl pan Jan Vondráček, zasluhuje veliké uznání. Především závěrečný několik desítek minut dlouhý monolog, byl výstup hoden Národního divadla. I proto plný počet bodů.

Ann98
15.10.2023 5 z 5

Naivně jsem si myslela (i podle anotace), že se bude jednat o vtipnou, humornou knihu. Hodně rychle jsem pochopila, že tomu bude jinak. Naopak celou dobu se mi chtělo brečet. Ať už vzteky nebo nad smutnou situací.
Příběh je dojemný, láskyplný, smutný, místy až otřesný. O to víc všechno na čtenáře působí, protože se jedná o něco jako autobiografii.
Příběh z pohledu malého hlavního hrdiny na rozvrácenou rodinu a otřesné rodinné i mezilidské vztahy. Jak se babička chovala ke svému vnukovi, neskutečné. Na jednu stranu ho milovala, ale na druhou stranu byla schopná (mnohem častěji) pošlapat jeho sebeúctu a sebedůvěru. Ponižování, ponižování a nic víc než ponižování. To všechno na denním pořádku v podobě nadávek, urážek.. nemám slov. Na jednu stranu jsem byla ráda, že byl Saša splachovací.
Styl psaní je skvělý. Ale to mi přijde u každé ruské tvorby. Ale přemýšlím, proč vlastně tato kniha vznikla. Pro koho je určena. Komu vadí velké množství vulgarismu, tato kniha není pro něj. Není ani pro čtenáře, kterým vadí, když je dětem ubližováno.


trudoš
09.09.2023 3 z 5

Ona je to spíš tragédie než komedie, navíc mi chvilku trvalo zvyknout si na svérázné vyjadřování Sašovy babičky. Pak jsem si ale do její role obsadil Helenu Růžičkovou coby Marii Škopkovou z trilogie Slunce, seno ... a najednou všechny ty vulgarity na adresu dítěte získaly výrazně komičtější nádech. Přesto jsem měl při čtení nepříjemný pocit zábavy na účet cizího neštěstí, kdy je těžké rozlišit, která ze stran konfliktu je vlastně v právu. Samo vyprávění pak nestojí ani tak na zápletce, jako na postupném budování schizofrenní atmosféry strachu a lásky v kulisách socialistického Ruska, přičemž se bohudík příliš neotírá ani o ideologii, ani o soudobé problémy. Osmiletý chlapec popisuje čas strávený mezi starými rodiči, líčí jejich rozdílné charaktery, které vynikají především v dokonalé harmonii nekonečných výčitek a oddané lásky. Ovšem tou absencí děje mě kniha zklamala asi nejvíc, protože kromě několika historek na začátku se většina obsahu víceméně motá na místě, dokud nepřijde konec.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pochovajte ma za lištu v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených190x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených12x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst134x
v Chci si koupit26x