Plutona přehled

Plutona https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372268/bmid_plutona-iFX-372268.jpg 4 77 77

Poeticky temný příběh ve stylu Stephena Kinga či Stranger Things. Pět dětí objeví v lese tělo legendární superhrdinky Plutony. Tenhle objev je vyšle na temnou cestu, která hrozí, že zničí jak jejich přátelství, tak jejich životy. Dohromady pět částí. Jedna z nejlepších komiksových knih roku 2016.

Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Crew
Originální název:

Plutona 1 - 5 , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plutona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

trudoš
04.03.2023 4 z 5

Námět super, ale šlo z toho vytřískat určitě víc. Ne, že by příběh nefungoval v téhle podobě, leč v rámci očekávání přinesl spíš zklamání. Přitom mi ani moc nevadila dětská kresba Emi Lenox, která takřka hororovému kousku dává docela zajímavý šmrnc. Jenže v důsledku to celé stojí a padá na tom, že vlastně pořádně k ničemu nedojde. Jasně, jednomu z dětí hrábne, člověk by však čekal druhého Jacka Nicholsona a to se tady nekoná ani náhodou.
Přesto u mě Jeff Lemire rozhodně nadále vede v žebříčku nejzajímavějších scenáristů posledních deseti let; už jen proto, že dokáže přijít s neotřelými náměty a zároveň nenadsazovat formu nad sdělení. Navíc já mám tyhle dětské vztahovky moc rád, i když pravdou je, že Plutona nepředvedla nic, co by už dávno před ní nezvládli jiní autoři lépe. Podobné zklamání přinesly i scény ze života superhrdinky Plutony, která jsou asi pro maminky u plotny objevné, ale na můj vkus to bylo až příliš prvoplánové. Smutné, to ano, možná i dojemné, pořád ovšem prvoplánové.

fvalek
20.03.2022 4 z 5

Zajímavý typicky lemirovský příběh, který působí téměř až existenciálně. Plutona jako hrdinka totálně v pozadí a přesně jak vypovídá obálka, dostává se nám z ní jen takový ne úplně živý střípek. Ale ono to vlastně není tak lehké, nelze říct, že by Lemire upozadil superhrdinství na úkor okleštěné zápletky děti s Plutoniným tělem. On docela jasně dává najevo, jaká Plutona je a jak pracuje, ale jde jen o rysy osobnosti a úplně vynechává schopnosti či jakékoliv informace o tomhle svém malém superhrdinském univerzu. Jednak to dává smysl, když je díl uzavřený a nemá smysl něco velkého vymýšlet, zároveň nám to dává prostor věnovat se tomu hlavnímu, ale i si popřemýšlet, co jak asi je a může být.

Nicméně k hlavní zápletce. Setkáváme se s partou dětí, které nejsou úplně sympatické a zastupují různé skupiny. Máme tu hero-wannabe šprta, malého možná až příliš uvědomělého kluka, drsňačku, která je šikanovaná a pomaličku se učí za sebe postavit, rádoby cool holku, co nemá vlastní identitu a školního šikanátora, který má klasické daddy issues a pochází z chudého prostředí. Totálně klišé postavy, které ale nejlépe odráží realitu. No a co se nestane, najdou Plutonu a začíná se řešit, co bude dál. Každý na to má jiný názor, někdo chce slávu a peníze, někdo panikaří, Plutona je pryč... V pozadí ale vzniká něco mnohem hlubšího, a to je trošku šílenství a superhrdinská obsese. Popravdě toho šprťáka docela chápu, alespoň v tom počátečním stádiu. Výsledek ale vygraduje do opravdového thrilleru, který začíná být pořádné psycho. Paradoxně zjevná zápletka se vyřeší sama, ale to, že problém nemá Plutona, nýbrž děti, to je to, oč tu běží. No a konec, taky jsme tu mouchu nepochopil, ale věřím tomu, že si pod tím každý může představit, co by ho nejvíc těšilo. :)


adevr
15.11.2020 3 z 5

...prostě jsem to, s tou mouchou, nepochopil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plutona v seznamech

v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit6x

Autorovy další knížky

Jeff Lemire
kanadská, 1976
2019  90%Essex County
2021  87%Potápěč
2019  91%Rváč
2017  87%Tajemství počátků
2019  83%Thanos se vrací