Plechová Mína přehled

Plechová Mína
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136739/plechova-mina-136739.jpg 4 7 7

Možná jste to už zažili: chcete někam letět a na letišti musíte projít kovovým rámem. Pod ním to zapípá. Muž v uniformě vám z batůžku vytáhne s nevraživým pohledem hračku a zabaví ji - jen proto, že vypadá jako pistolka. Zbraně nejsou hračky a hračky nejsou zbraně, říkají potom rodiče a mají pravdu. Ale když kluci si tak rádi hrají na vojáky. Jsou však na světě země, kde se z dětí stanou vojáci, i když o to vůbec nestojí. Maličká Drů z téhle knížky si na vojáky hrát nechtěla - Plechovou Mínu však dostala od vojáka, a ti většinou v batůžku hračky nenosí. To se pak náš vojáček musel pěkně snažit, aby to v zeleninovém státečku dobře dopadlo. Moderní pohádku o tom, co všechno se dětem může dít v jiných koutech světa (zde v Africe) napsal Pavel Hrnčíř a velmi vtipně, místy komiksově, ilustroval letošní David Bohm, mladý výtvarník letos potřetí nominovaný na Chalupeckého cenu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plechová Mína. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Bonda
13.05.2024 5 z 5

Jazyková a stylová pochoutka. Hravostí, poťouchlostí i humanistickým étosem v pozadí mi připomněla prózy Ivana Vyskočila. Nikdy nevíte, co od časoprostoru a jeho pravidel můžete čekat, a to udržuje vaše pobavení i čtenářské napětí. Jiné čtenářky mě upozornily, že pochechtávání se napjatému vztahu mezi holčičkou a Mínou-minou není úplně na místě a může působit cynicky. Tak přemýšlím, nakolik je tu absurdní humor zbarvený do černa. Na mě osobně kniha se svou zeleninovou symbolikou, rozpustilými nonsensy a textovou rozvolněností působila světle a vzdušně, ale čtenář s jinou lidskou zkušeností bude zřejmě víc zasažený vážným antimilitaristickým apelem.

xpdenda
31.10.2019 5 z 5

Velice dobre pojmute problemy dnesni doby. Celkova forna knihy, jak graficka tak jazykova je zajimava, dotazena. Doporucuji :)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plechová Mína v seznamech

v Přečtených11x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Pavel Hrnčíř
česká, 1965
2012  86%Plechová Mína
2007  88%Komínek & Budíček
2010  0%Mámo, táto, pojďte si hrát na balón