Plavba Jitřního poutníka přehled

Plavba Jitřního poutníka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508946/bmid_plavba-jitrniho-poutnika-x0k-508946.jpg 4 1856 1856

Letopisy Narnie série

< 3. díl >

Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie! Vydejte se společně s Edmundem, Lucinkou a Eustacem na loď prince Kaspiana a hledejte sedm přátel, kteří se dávno ztratili s princovým otcem při nebezpečné plavbě k Východním ostrovům. Nenechte si ujít Letopisy Narnie, fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Voyage of the Dawn Treader , 1952


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plavba Jitřního poutníka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (137)

LuciaSangster
10.03.2024 4 z 5

Tahle kniha mě překvapila v tom, že se vlastně do Narnie vrací jen Lucinka s Edmundem. Zamrzelo mě to, protože oni jako čtyřka byli nejlepší. Jen škoda, že Petr a Zuzka tam už nebyli. Naopak tam byl s nimi jejich bratranec Eustas, kterého jsem nemohla vystát.
Musím říct, že mě tento díl bavil. Bylo to čtivé, zajímavé a něco zase nového. Příběh vás zavede na plavbu lodí, což se autor musel inspirovat cestopisy.
Ze začátku mě Eustas štval, jak byl zlý, ale později se poučil a uznal své chyby. Králi Kaspianovi občas ujely nervy, což se dá chápat na takové cestě.
Aslan byl opět na každém jejich kroku, ale oni o ničem nevěděli. Bylo opět milé ho vidět. Opět skvělá práce. Konec byl smutný i za bolel u srdíčka, ale dalo se s tím počítat.
Tento díl má i filmové zpracování. Musím říct, že kniha má s filmem podobné jen názvy míst a postav. Takže v knize se dozvíte mnohem víc, a dokonce i určité věci pochopíte podrobněji.

ArkAngel
16.12.2023 3 z 5

Plavba Jitřního poutníka se veze na vlně klasických dobrodružných příběhů, jako jsou Odyssea nebo Sindibád a vlastně se to ani nebojí přiznat. Hrdinové totiž putují z ostrova na ostrov a na každém zažívají jiné podivné dobrodružství, což pochopitelně odpovídá i zmíněným literárním předchůdcům. Lewis kromě toho opět vychází také z Bible a v závěru Aslana ještě více přibližuje figuře Krista. Četlo se to hezky, ale osobně fanda podobných dobrodružství moc nejsem.


Marquis
24.10.2023 4 z 5

Či už je to loď Demeter (Dracula), Stevensonov Ostrov pokladov, Martinov Červený smäd (v češtine Sen Ockerwee) alebo "len" herný Assassin's Creed IV: Black Flag, prípadne stolovka Catan: Námorné objavy; plavby a objavovanie si fakt užívam.

Kaspian a myšiak Rípčíp (zabite ma - stále to čítam ako "Ričpič"...) sú tradične skvelí, prekvapila a nakoniec aj potešila postava Eustáca, no tak trochu zamrzí absencia Petra a Zuzany.

Aslan v tejto sérii už regulérne funguje ako deus ex machina, len zavše zašomre čosi hlboké, čo snáď bude mať význam v ďalších častiach.

Celkovo sa jedná o najvtipnejší diel, napríklad nad takými Ťulpíkmi sa usmievam aj teraz, keď píšem tieto slová. Narnia (a jej zámorské deržavy) sa mi páči čoraz viac.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plavba Jitřního poutníka v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených3 399x
ve Čtenářské výzvě91x
v Doporučených143x
v Knihotéce789x
v Chystám se číst192x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech16x