Pivovarství - teorie a praxe výroby piva přehled

Pivovarství - teorie a praxe výroby piva https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504193/bmid_pivovarstvi-teorie-a-praxe-vyroby-p-jOn-504193.png 5 1 1

Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti. Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mi krobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací. Kniha je rozsahem a pojetím určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarství, dále pivovarským odborníkům a v neposlední řadě i nadšencům z řad laické veřejnosti, kteří se chtějí o tradičním českém oboru dozvědět více podrobností. Autoři opět doplnili jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Osvědčená struktura publikace však zůstává zachována.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pivovarství - teorie a praxe výroby piva. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

heavy66
10.03.2023 5 z 5

Pozor učebnice! Ale krásná učebnice! Vázaná, s barevnými fotografiemi a obrázky. Bible všech pivovarníků, sepsaná první dámou českého pivovarnictví, profesorkou Gabrielou Basařovou a jejím týmem. Pro výrobu dobrého piva stačí čtyři suroviny - slad, voda, kvasnice a chmel. Plus specifická technologie, hygienická čistota a mistrovství českých sládků, kteří své vědomosti čerpají z této knihy!


Související novinky (1)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pivovarství - teorie a praxe výroby piva v seznamech

v Přečtených1x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

pivovary, pivovarnictví

Autoři knihy

Gabriela Basařová
česká, 1934 - 2019
Jan Šavel
česká, 1944
Adam Brož
česká, 1976