Píseň o Rolandovi přehled

Píseň o Rolandovi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484588/bmid_pisen-o-rolandovi-IwI-484588.jpg 4 99 99

Nejslavnější epos francouzského rytířského středověku oslavuje hrdinství účastníků legendární bitvy v pyrenejském Ronceveaux roku 778 za tažení Karla Velikého proti Arabům.

Literatura světová Poezie Historie
Vydáno: , Triáda
Originální název:

La Chanson de Roland , 1100


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseň o Rolandovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

soukroma
26.03.2024 3 z 5

Určeno pro ústní podání, pěkný přednes, proto taky čtení jsem moc nedala.
Nicméně i tak mne nesmírně mrzí, že zrovna takový starobylý epos vyšel skoro po tisíci letech (v druhém a posledním vydání) jako ohavný paperback, s mizernou tuctovou obálkou, a ještě bez ilustrací. Zatímco většina nanicovatých moderních knih, za nimiž se zavře voda během týdnů po vydání, pokud se vůbec vynoří na dosah čtenářů, kteří po nich sáhnou, vychází na tlustém křídovém papíře, samozřejmě v pevné vazbě, s mnoha kudrlinkami uvnitř i vně....

Rawen616
14.07.2022 3 z 5

Těžká rytířská propaganda:-) Samozřejmě v kontextu doby vzniku je to naprosto v pořádku. Čte se to docela rychle, jelikož je to psané ve verších a já jsem si to samozřejmě musel přečíst, neboť jsem jedním z mála jmenovců titulního hrdiny. Bohužel v knize se velice brzy dostaví repetitivnost slok a popisy co má který rytíř na sobě a jak se jmenuje se celkem brzy začnou zajídat. V první třetině sledujeme zradu a přípravu k bitvě, ve druhé půlce poté následuje opravdu sáhodlouhý popis bitvy, kde všichni muslimové jsou samozřejmě podlí a umírají spravedlivou rukou francouzských rytířů všemi možnými kreativními způsoby. Roland sám padne již někdy v půlce knihy ale následuje ještě příjezd Karla Velikého a slavné vítěžství v poslední třetině. Sice mě to tolik neoslovilo ale musím uznat, že by z toho byl opravdu dobrý historický film.


ArkAngel
07.03.2022 3 z 5

Karel Veliký a jeho věrný paladin Roland se vydávají do války proti Arabům, kteří jsou ale zrazeni Ganelonem z vlastních řad. Příběh přibližuje čtenářům typické války mezi křesťany a muslimy, kdy jsou zde různé principy dané do přímého kontrastu. Dílo hojně pracuje s archetypy, což bylo pro svou dobu běžné, ať to byli právě král, hrdina nebo zrádce. Píseň má samozřejmě vyzdvihovat hrdinské rytíře, neboť je to také chanson de geste, což dále inspirovalo další bojovníky ve službách krále nebo víry.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Píseň o Rolandovi v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených170x
ve Čtenářské výzvě9x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech3x