Píseň o kněžství přehled

Píseň o kněžství
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427870/bmid_pisen-o-svateho-prokopa-knezstvu-nPR-427870.jpg 5 1 1

Píseň o kněžství, která je volnou součástí legendy Život svatého Prokopa od Bedřicha Bridela, znovu vydal Josef Vašica na památku 25. výročí vlastního kněžského svěcení jako svůj první soukromý tisk. Jde o oslavu kněžského stavu, jak ho pojímala potridentská spiritualita.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseň o kněžství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

JulianaH.
09.12.2019 5 z 5

Píseň o kněžství je první básnické dílko Fridricha Bridela, které jsem četla (do té doby jsem od něj znala jen úryvky). Jako by mu chvíli trvalo, než přejde od prózy k poesii: úvodní strofy působí ještě trochu nemotorně. Pak se ale před čtenářem rozvíjí baldachýn barokové obrazivosti, smyslové a antitetické, a verše už se rozprostřou majestátně a přirozeně jako orlí letky. Chtělo se mi opakovat: geniální, geniální. Zvuková lahodnost a soulad veršů opravdu vnukají úžas, že bylo možno takto psát před národním obrozením, které si kladlo za cíl teprve uschopnit češtinu k básnickým výkonům.

„Jazyku červený,
krvís tak zbarvený,
čistý, milý, nový,
všeckens rubínový.

Vítej, svatý chlebe,
oni světí tebe
v blesku, v slávě, v záři
na svatém oltáři."

Je to píseň o potridentském (a vlastně nadčasovém) pojetí kněze, nadřazeného andělům svou schopností proměňovat krev a tělo Páně. Bridel zpívá o svatých kněžských rukách, a stává se tak barokním protějškem poesie 19. století opěvující ruce maminčiny a poesie století 20. oslavující ruce dělníkovy. Pro mě je básníkem žhavé božské záře, světla a mystické palčivosti, básníkem propastné lásky, vyhraněně uskutečňujícím svoji bytost v absolutnu.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Píseň o kněžství v seznamech

v Přečtených1x
v Chystám se číst1x