Písečná kosa přehled

Písečná kosa
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142344/bmid_pisecna-kosa-Cmh-142344.jpg 4 93 93

Příběh, který se odehrává ve 13. století na pozadí válek mezi křižáky a Prusy, je ale přes své dobové zařazení moderním románem, který soustředěně popisuje nelidskost chování lidí uprostřed řádu, necitelnost a chladnost bez naděje na jakoukoliv možnost normálního života. Člověk v mezní situaci, kterou sám není schopen ovlivnit, se pak mění na studený, necitelný stroj na vyplňování příkazů nebo předem daných předpisů. Zbývá často jen zoufalství, vědomí absolutní konečnosti a zhnusení nad politickými čachry, které jsou i v rámci humanitního cíle schopny nelítostného vyvražďování. Autorova skepse a deziluze je navíc umocněna bravurním jazykem a nevšední, neotřelou obrazností, kterou se zařazuje k nepřehlédnutelným a velmi originálním spisovatelům druhé poloviny 20. století – o tom ostatně hovoří i Státní cena za literaturu, kterou Vladimír Körner dostal v roce 2006.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písečná kosa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

konicekbily
04.02.2024 4 z 5

Děj je zasazen do první poloviny třináctého století, doby velkých ideových střetů. To dává autorovi široký prostor, aby pomocí svých postav, zejména hlavní postavy, se vyjadřoval například k tomu, jaký si má člověk zvolit život, jakým směrem se má jeho život ubírat a co má mít v životě smysl. Velice těžká kniha k zamyšlení.

Inozuka
16.11.2023 5 z 5

Vrcholné dílo Vladimíra Körnera, ve kterém svým osobitým způsobem popisuje osudy mladého rytíře Alwina ze Sovince v křižáckém řádu v Prusku ve 13. století. Körnerův originální styl až básnického popisu niterných myšlenek a duchovního zmatku neukotveného mladého člověka, vytrženého z rodného kraje i zachycení drsného severu a doby, jsou opravdovou čtenářskou lahůdkou. Na rozdíl od pozdějších Körnerových děl impresionistický styl ještě úplně nepřevládl a knihou se tak vine jasná dějová linie plná krutosti a nesmlouvavosti. Vyvrcholení příběhu je opravdu silné a završuje autorův záměr zlidštění suchých historických fakt. Jediné, co je trochu rušivé, je používání stejných obratů a frází, jaké autor použil v jiné své křižácké novele - Údolí včel. Dá se to ale pochopit, protože Údolí včel byl původně pouze scénář filmu, který Körner napsal právě podle pramenů použitých v románu Písečná kosa, teprve později jej přepsal do novely. Každopádně Písečná kosa je dle mého názoru jedním z vrcholů české poválečné prózy.


esfinge
01.04.2023 3 z 5

Po Údolí včel, které je svým smutnym příběhem tak nádherné, jsem sáhla po další Körnerově knize. A Písečná kosa mě anotací nalákala. Ale samotné cteni bylo těžké. Rozpolocenemu Alwinovi jsem moc nerozuměla.

všechny komentáře

Související novinky (1)

42 nových eknih zdarma ke stažení (srpen)

25.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Písečná kosa v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených121x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených7x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech4x