Písčina a jiné povídky přehled

Písčina a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205622/mid_piscina-a-jine-povidky-44n-205622.png 5 3 3

Výbor z povídkové tvorby významného ruského realistického spisovatele obsahuje pět próz: Písčina, Bomby, Na Presně, Smuteční pochod a Galina. Povídka Písčina z r. 1908 zobrazuje drama tří lidí vzájemně se zraňujících v marné touze po osobním štěstí. Črta Na Presně z r. 1905 a povídky Bomby a Smuteční pochod z r. 1906 zachycují revoluční dění v Rusku v r. 1905. Povídka Galina z r. 1916 odhaluje na příběhu mladé učitelky, která přichází s mnoha předsudky a ideály do zapadlé vesnice a poznává nesmírnou bídu a ubohost vesnického života, neužitečnost narodnických iluzí o neporušené mravní čistotě ruského venkova a o vznešeném poslání hlasatelů kultury a osvěty mezi lidem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písčina a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Carlita.cte
13.05.2024 4 z 5

Tolstoj prý měl kantorský zvyk sám pro sebe známkovat knihy nové ruské literatury a povídce Písčina dal jedničku plus.
.
Ten název mě něčím uhranul. A skutečně: Písčina je nejlepší povídkou z tohoto výboru. Osamocený mlýn, v němž nenajde štěstí nikdo z jeho obyvatel je baladický příběh o lidské osamělosti, úkladnosti i zlobě. Sugestivně vylíčený mlýn se pomalu ale jistě stává hlavní postavou ponurého příběhu, nehybným svědkem lidského pinožení i malosti. A v pozadí zčernalého mlýna s jeho slizkým otáčejícím se kolem je písčina, která pomalu ale jistě rozpíná svá křídla nad krajem a ukrajuje ze země i z lidské touhy po štěstí.
.
Za zmínku stojí určitě i povídka Galina o městské učitelce, která přichází na zchudlý a zapadlý venkov. Iluze a ideály mladé ženy drsně naráží na tupost vesnického světa, přesto však v něm nakonec nalézá cosi hodnotného. Tato povídka je opět příběhem lidské osamělosti, ale už ne tak dechberoucí jako Písčina. Svým tématem není jistě moc originální a lze ji číst buditelsky jako příběh o příchodu inteligence na venkov a šíření osvěty, ale má v sobě něco velmi realistického až naturalistického, takže zcela jistě překračuje rámec pouhé poučné povídky.
.
Zbytek výboru mě už tolik nezaujal, nebo se jednalo o vyloženě tendenční povídky, které už dnes mají sotva co říct. Přesto Písčina stojí za přečtení a ještě dlouho budete na tuto ruskou Maryšu vzpomínat.

los
08.07.2023 5 z 5

kdo má rád impresi Turgeněva a ztroskotance Gorkého, ať sáhne po Serafimovičovi

v tomto odeonském výboru se nenechte odradit tendenčností předmluvy, s klidem přeskočte Smuteční pochod a nechte se okouzlit, tak jako já, povídkami:

Písčina = taková ruská Maryša a jak to mohlo být dál,

Bomby = neznám jiného spisovatele, který dokáže vylíčit chudou, prací zedřenou pradlenu s hromadou hladových dětí v chalupě v paralele s bachyní právě kojící selátka tak, aby to vyznělo jako úcta k ženě, a přitom bez jakéhokoli patosu!

Galina = téma cizince mezi burany není ničím nové a zápletka předvídatelná, ale to provedení je - nepřeháním - GENIÁLNÍ (jako by Monetovy obrazy někdo konvertoval do textu) mistrná psychologie, impresivní popis i dialog, náznak a nedořečenost, žádný sentiment ani patos, ale ani naturalistické přehánění, detaily věrně odpozorované ze skutečného života - a ten závěr! ten mi vyrazil dech! (nechci spoilerovat, ale už dlouho mě nic tak nedojalo - do poslední věty jsem netušil, jak to dopadne, a s poslední větou si říkám: jo, přesně tohle by se stalo, žádný filmově efektní happyend)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Písčina a jiné povídky v seznamech

v Přečtených3x
v Doporučených1x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst6x

Část díla

Autorovy další knížky

Aleksandr S. Serafimovič (p)
ruská, 1863 - 1949
1951  0%Město v stepi
1952  60%Železný proud
1974  100%Myší království
1958  93%Písčina a jiné povídky