Piraně přehled

Piraně https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406616/bmid_pirane-EuF-406616.jpg 4 72 72

V oceňovaném románu Gomora přinesl italský spisovatel a novinář Roberto Saviano odvážné svědectví o nemilosrdném světě neapolské mafie. Teď se vrací do rodného města, aby vyprávěl o vzestupu Nicolase Fiorilla, patnáctiletého, bystrého a ambiciózního chlapce, který si založí vlastní gang. Jeho členové pocházejí ze středostavovských rodin, mají domovy, rodiče, sourozence, chodí do školy. Nebyli odchováni mafiánskými poměry, ale počítačovými hrami, filmy a komiksy. Neumějí rozlišovat virtuální realitu od skutečného světa, a tak se stylizují do postav, které znají z monitorů a displejů. Nevidí rozdíl mezi umělou a skutečnou krví a smrtí, násilí je pro ně hra. Jediné, co je zajímá, jsou peníze. Chtějí zbohatnout, rozkazovat a vládnout. A k tomu je důležité mít zbraně a koule. Proto obdivují i vojáky ISIS a jejich videa. Nicolasův plán vyjde, z členů jeho gangu se skutečně stanou paranza - zabijácký potěr, malé piraně. Cena, kterou za takový život zaplatí, je ale vysoká. Saviano překročil omezení reportážního žánru a napsal drsný a strhující román, který přitom neztrácí nic z autenticky vylíčeného prostředí dnešní Neapole.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

La paranza dei bambini , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Piraně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

HŠ
15.09.2023 2 z 5

Mě to docela nudilo. Za prvé jsem si říkala, jestli je to opravdu možné. Za druhé kniha neměla žádný spád, žádné emoce a za třetí mi to místy přišlo hodně úsměvné.

sick.boy
17.07.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se musel poprat s lehkým šokem. Pověst, jaké se Saviano těší, mi vnukla očekávání realistického románu, který může mít přesah k beletrizované reportáži. Gomoru jsem zatím nečetl, ale od té přesně tohle očekávám.
Nicméně, pokud jsou autorovy ostatní knihy takové, jako z mého očekávání, u La paranza dei bambini si u reportérů vzal volno a naprosto se utrhnul z řetězu.
Kniha přichází s béčkovou jízdou se všemi klady i zápory této kategorie. A pokud na hru přistoupíte, dostanete velice slušnou zábavu.
Jestli se něco autorovi povedlo, jsou to jednoznačně postavy. Rapem ovlivněná mládež, která vidí úspěch jedině v obrandovaném oblečení, která hledá návod na střelbu na Youtube (extrémně zábavná scéna), která má pohled na sex znatelně posunutý díky pornu.
Nicméně jejich jednání, kdy je každý ochotný hned střílet, bez toho aby se posral (vražda bosse jedné čtvrti nejmladším členem budiž ilustrativní scénou), mi u chlapců 15-18 let přišlo přeci jen přitažené za vlasy, byť vyrůstají v prostředí, kde jim je podobné jednání po generace vzorem.
Stejně jako scény, kdy vyrážení na skútrech dobývat čtvrti tím, že střílí na všechno, co se hýbe. To bylo strašně hloupé, jako by si autor při tvůrčí krizi pomáhal hraním GTA. Přitom předcházela vcelku mrazivá scéna, ve které chlapci vyrážejí na trénink na živých terčích na nádraží plné migrantů, protože na jejich životy každý kašle.
Já jsem si četbu v hlavě obhájil tím, že čtu poloviční dystopii, jež jde záměrně na hranici absurdna. V takovém rozpoložení jde o zábavnou četbu, která mi svou ujetostí bohužel zabraňuje pociťovat výraznější znepokojení. Což by člověk u knihy o vraždících puberťácích tak nějak očekával.

PS: Za jiných okolností bych šel s hodnocením níž. Ale před pár lety jsem Neapol navštívil a vzpomínky plné okouzlení i zhnusení mi perfektně umocňovaly atmosféru.


betička
15.01.2023 4 z 5

Běhá mi mráz po zádech ... dost realistické čtení o mladých klucích, kteří si vůbec ničeho neváží, myslí si, že na vše mají nárok už jen protože je to napadlo a že oni to chtějí ... jejich rodiče jen tak vlají ... Mladíci se neustále odvolávají a přísahají na život svojí mámy, ale přitom své rodiče neposlouchají, pohrdají jimi. Hlavně Nikolas ( vůdce paranzy) pohrdá svým otcem obyčejným učitelem, který to podle něj nikdy nikam nedotáhnul, protože nevydělává pořádný prachy. Jejich směšné iniciační rituály (dle filmu, který znají zpaměti) ukazují, že jsou to ještě děti, ale bohužel tomuto nevyvynutému potěru někdo dal zbraně ... kéž by to byla jen autorova spisovatelská invence.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Piraně v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě13x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit17x