Pevné pouto přehled

Pevné pouto https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47383/mid_pevne-pouto-yFc-47383.jpg 4 304 304

Nevšední příběh vyprávěný ze záhrobí zavražděnou čtrnáctiletou školačkou, která pozoruje, jak bez ní pokračuje život na Zemi a v její rodině. Tato dívenka byla nejen brutálně zabita, ale navíc i znásilněna a její tělo policie nikdy nenalezla. Krátce poté, co ho její duše opustila, ocitne se v nebi, kde se jí splní vše, nač jen pomyslí. Ovšem až na jediné: už nikdy nebude s těmi, které má ráda, nedospěje a nebude prožívat totéž co její kamarádi. Ale má možnost se na Zemi a své nejbližší dívat a sledovat, jak se s její smrtí postupně vyrovnávají a hledají k sobě znovu cestu. Když pomineme jisté prvky fantasy, je to \"normální\" román o vztazích, lásce, hledání, náklonnosti, spravedlnosti či smiřování, který je napsán velice podmanivým a citlivým stylem a kultivovaným jazykem, což jen podtrhuje dobrý překlad. A nechybí mu ani napětí a humor.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Lovely Bones , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pevné pouto. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (61)

spencer
18.02.2023 4 z 5

Pevné pouto vypráví příběh čtrnáctileté Susie Salmon, která byla cestou domů ze školy zavražděna. Avšak tím její životní cesta nekončí, neboť je svým blízkým stále nablízku a pozoruje je ze „svého“ nebe. Vyprávění je tak z pohledu Susie, která nám sděluje její verzi celé události. Zároveň dohlíží na svou rodinu, které se stále nedaří se z oné tragédie vzpamatovat. Mimoto sleduje i další kroky svého vraha, v jehož případě si Susie přeje jediné - aby byl dopaden a zemřel.

Musím říct, že už jsem se dlouho nesetkala s knihou, při jejímž čtení by mi běhal mráz po zádech. Alice Sebold ví, jak si pohrát s myslí čtenáře. Některé část nebylo rozhodně příjemné číst, ale přesně ty na mě udělaly největší dojem. Především začátek, kdy samotnou vraždu prožíváme z pohledu hlavní hrdinky.

I když je Pevné pouto značně depresivní, objevují se i momenty, které vás zahřejí u srdce. Závěr nebyl vůbec takový, jaký byste čekali. Osobně jsem z něj byla krapet zklamaná, ale přece jen život jako takový není perfektní. Předem upozorňuji, že to nebude čtení pro každého. Děj obsahuje dost nehezkých scén, ale věřím, že se najde mnoho lidí, kterých se kniha dotkne a přiměje je uvažovat o věcech mezi nebem a zemí. Já do ní šla s nulovým očekáváním a nakonec odcházím celkem spokojená. Mohl mít konec větší dopad? Ano, ale i přesto si z tohoto čtení odnáším dost k zamyšlení.

dr.horrible
11.12.2022 4 z 5

Jacksonov film mám rád, Saoirse milujem. Doteraz pohŕdam všetkými, kto vyčítali gíčovosť filmu, o 14-ročnom dievčati v nebi.
Od knihy som, pravdupovediac, čakal ukrutnú young adult sračku, a keď odignorujem fakt, že u autorky nebadať výraznejší rukopis, ma popravde dosť príjemne prekvapila.
Strašná depka a strašný gíč, a je to tak úmyselne a jasne, a je to v tom dobré.


5holek
12.10.2022 5 z 5

Nadchla mě, vůbec nebyla zdlouhavá. Bylo mi strašně líto rodiny, toho, jak je smrt dítěte poznamenala. Mrzelo mě, že pro ně neexistovala katarze, nějaké uzavření, vykoupení, to, že se nemohli s dcerkou rozloučit. Moc jsem také nerozuměla jednání Susiiny maminky, tomu, že dokázala zbylé děti opustit. Chystám se na film, doufám, že nebudu zklamaná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2004 - British Book Awards (Richard & Judy Best Read of the Year)
2002 - Bram Stoker Award (Best First Novel)


Kniha Pevné pouto v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených433x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených31x
v Knihotéce164x
v Chystám se číst191x
v Chci si koupit44x
v dalších seznamech9x