Pět let v Pekině přehled

Pět let v Pekině https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 1 1

Obrázky ze života Číňanů. Lékařství v Číně. - Choroby cínkého obyvatelstva. - Prostituce v Číně. - Čínské děti. - Cesta přes Mongolsko. - Evropská osada v Pekině.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět let v Pekině. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Y2T
28.04.2019 4 z 5

Kniha popisuje stav za pobytu autora (ruského lékaře)v letech 1895-1900. Kniha se věnuje zejména podrobně epidemiím různých nemocí (zejména moru) v Číně, podrobnému popisu jednotlivých nemocí a špatných higienických návyků. Dále též dost prostituci. A velmi okrajově i běžnému životu.
Obsahuje popis cesty z ruska do Číny před zprovozněním transsibiřské magistrály. A také krátkou zprávu o životě komunity Evropanů v Pekingu. Autor je v ní poněkud skeptický, ale je otázka, zda nejde spíš jen o osobní dojmy. V takto malých komunitách je celkem běžné, že se nově příchozím začnou brzy poněkud zajídat.

Na pár místech tam na člověka vykoukne takové to "Co je Ruské, to je Nejlepší" (ženy, samovar,....), ale je to opravdu jen párkrát, a autor nemá problém uznávat konkrétní zásluhy a dobré vlastnosti jakýchkoliv jiných národností.

Knihu je dost těžké ohodnotit hvězdičkami - pokud vás téma nezajimá, tak nemá moc smysl ji číst, respektive její pasáže s chorobopisy nakažených z průběhu jednotlivých epidemií. Kniha ale obsahuje dost podrobný popis metod čínské medicíny a většinou si nedělá iluze o její účinnosti, byť považuje její léky za hodné prozkoumání.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pět let v Pekině v seznamech

v Přečtených1x

Autorovy další knížky

1901  100%Pekinské události
1902  80%Pět let v Pekině