Péra a perutě přehled

Péra a perutě
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207519/bmid_pera-a-perute-207519.jpg 4 97 97

Svůj první román propašovala Iva Pekárková v roce 1985 na západ ukrytý v hlavě. Prostý příběh o přátelství, autostopu, lásce, touze, ochraně přírody a dálniční prostituci obletěl začátkem 90. let svět a lidem ze svobodnějších zemí pomáhal chápat, jak asi vypadal život za železnou oponou, v zadrátovaném Československu. Přátelství Fialky a Patrika, dvou zbloudilých duší zuřivě pátrajících po svobodě a barvách duhy v zemi, která nabízela jen konformní šeď, jistě i dnes osloví čtenáře. Těm starším oživí vzpomínky na zemi, ve které jsme žili. A těm, kteří se na dobu před sametovou revolucí nepamatují, poskytne svěží a nezvyklý vhled do nedávné, a přece tak těžko pochopitelné minulosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Péra a perutě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

kleozpatra
15.11.2023 5 z 5

Tu a tam si něco od Ivy dám, nemám to v systém, prostě sáhnu po tom, co mi přijde v ústrety a vím, co čekat. Péra a perutě mě ale překvapily, protože se dočítám, že je to prvotina, a žasnu. Žasnu nad výběrem slov, která zvolila pro popis intimních chvil, žasnu nad myšlenkovými pochody, jejich kořínky a úpony, nad přiznáním pocitů, slabostí a neochoty měnit známé peklo za nejistý ráj. Krásná kniha a čte se skoro jako báseň. Obdivuju.

stanislava9718
01.11.2023 1 z 5

Opravdu autorka je svérázná osoba, její styl psaní a myšlenkové pochody mi daly zabrat, abych pochopila je rychlý sled událostí které hodila na papír do jednotlivých někdy i úryvkových kapitol.


NymphMaeve
16.05.2022 3 z 5

Stejně jako u předchozí knihy autorky (Levhartice) jsem měla malinko problém pobrat její přímočarost, s jakou vypráví. Až na konci jsem se dozvěděla, že je to její úplně první kniha a zpětně to leccos vysvětluje. Nicméně Fialka pro mě byla velkou neznámou, nezvládla jsem se s ní ztotožnit, jen jsem sledovala její osud a občas mne její myšlenkové pochody opravdu vyrazili dech. Nicméně nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, i když hlavní hrdinka mi byla věkově velmi blíž (oproti Mille z Levhartice), přesto se mi líbila méně. Autorka je velmi svérázná ve vyprávění, nemá problém vystihnout květnatě slovy sex i ejakulaci. Občas skáče sem a tam, odstavce lítají a prakticky nic se člověk nedozví, je tam hodně protichůdných myšlenek, ale to k tomu asi vše patří. Obraz komunistického Zahradního města mne však velmi potěšil, vyrůstal tam můj tatínek a já sama tam pár let bydlela. Stejně tak byla zajímavé číst to, jak to v zemi fungovalo, jak lidé přemýšleli a jak se cítili. Nejnepochopitelnější pro mě bylo, když se Fialka rozhodovala ohledně vycestování do Švédska a nakonec to zavrhla. Chtělo se mi křičet ať uteče, ať jde za svobodou a nechápala její argumenty, proč nemůže. Ale věřím, že to tak mohlo mít dost lidí, což my dnes nemůžeme pochopit. Byl to zajímavý zážitek, ale dám si na nějakou dobu od Ivy Pekárkové pauzu a někdy v budoucnu se snad pustím i do dalších knih.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Péra a perutě v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených134x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených10x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit2x