Paul Simon přehled

Paul Simon
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145765/paul-simon-145765.jpg 3 7 7

Paul Simon je nepřehlédnutelnou osobností světové písničkářské scény. Marc Eliot, autor životopisných bestsellerů, nabízí v knize zevrubnou a vyčerpávající sondu do hudebního i soukromého světa této osobnosti a čtenář má k dispozici objevný pohled na jednoho z největších umělců naší doby. Kniha odpovídá na řadu dotazů ze Simonova života, dozvíme se, jak se Paul seznámil se spolužákem Artem, a zjistíme, že tradici rozpadů a návratů ti dva zahájili dávno předtím, než si začali říkat Simon & Garfunkel. Eliot na základě obsáhlých rozhovorů s řadou Simonových přátel, kolegů a spolupracovníků zasvěceně popisuje, jak duo roku 1963 prorazilo v klubu Gerde's Folk City, co dělal Paul v Anglii, zatímco ve Státech trhala rekordy upravená nahrávka skladby The Sound Of Silence, a jak se z písně, kterou vlastně ani nedopsal, stal jeden z největších hitů Simona & Garfunkela. Autor podrobně vypráví, jakou zásadní roli Paul sehrál na festivalu v Monterey, jak dostala herecká dráha Arta Garfunkela přednost před natáčením a vydáním alba Bridge Over Troubled Water a do jaké míry tato poslední a nejdůležitější deska Simona & Garfunkela dokumentuje jejich dlouhé a neklidné partnerství. Pochopíme, jaké nesmírné úsilí vynaložil Paul Simon na to, aby jeho první sólová nahrávka zněla úplně jinak než alba dua S & G. Vleklý a složitý proces vedl ke vzniku alba Graceland, jež v osmdesátých letech znovu nastartovalo hudebníkovu kariéru. Kniha také přináší celou pravdu o Simonově katastrofálním neúspěchu, když se v letech devadesátých pokusil dobýt Broadway s muzikálem The Capeman.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Galén
Originální název:

Paul Simon: A Life


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paul Simon. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

terimila
21.12.2022 3 z 5

Upachtěné čtení. Sáhla jsem po ní ve svém vrcholném okouzlení starýma peckama S+G, abych se konečně dozvěděla aspoň něco o jednom ze svých nejoblíbenějších muzikantů.
To "aspoň něco" jsem se dozvěděla, ale čekala jsem víc. Přijde mi, že kniha klouže po povrchu, sice hezky shrnuje známé informace o Simonovi a jeho kariéře, navnadí k poslechu pár věcí, co člověk zatím neznal... ale o moc hlouběji nejde. Čekala bych detailnější pohled na okolnosti vzniku těch nejlegendárnějších písní. Čekala jsem bližší pokus o vhled do vztahu s Artem a proč se začali tak štvát. To jsem nedostala.
Od dobrý biografie čekám, že po jejím přečtení budu muzikantovi o něco víc rozumět. Ale Simonovi po téhle knize rozumím míň... a proto je hodnocení takový, jaký je. Poctivá práce, ale s nejednoznačným přínosem.

Pablo70
10.01.2022 3 z 5

Kde jinde mohla tahle knížka skončit než v Levných knihách? Vyšla moc pozdě na to, aby oslovila fanoušky dobré muziky (Paul Simon je už dávno passé), a musím dát za pravdu těm, co ji tu hodnotili: není to moc dobrá práce. Eliot asi píše biografie jako na běžícím pásu, moc vám toho nepoví. Mrknul jsem i na hodnocení cizozemců, co koupili knihu na Amazonu – celkem jsme se shodli. I když nepochybuji, že být popovou hvězdou je těžká kláda, opravdu byl Paul Simon takový derpresman? Miloval jsem písně v podání S & G, autor se ani nepokusil jejich texty zabývat hloub. No, nějakou základní představu o Simonovi vám to dá, ale zbytek si musíte nastudovat sami. Já si vytáhl starou LP desku Mostu přes rozbouřené vody a s chutí jsem si přečetl skvělý komentář Jirky Černého a překlady textů od „mladého básníka Pavla Šruta“. Už ji hraju z počítače, originál se stal malou relikvií chlápka, co dospíval v šedesátých...


lynxir
20.02.2020 2 z 5

Vcelku zkladní přehled života a tvorby Paula Simona. Kniha jinak obsahuje poměrně dost chyb a autorových smyšlenek. Naprosto nechápu, proč někdo píše biografii o někom, koho v podstatě nesnáší. Autor na mnoha místech sklouzává do ironie, často Paula Simona vyloženě zesměšňuje. U popisu mnoha písní je zjevné, že je vůbec neslyšel. Opravdu svérázné dílo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Paul Simon v seznamech

v Přečtených6x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Marc Eliot
americká, 1946
2013  80%Americký rebel – Život Clinta Eastwooda
2008  80%Cary Grant
2013  69%Michael Douglas
2014  77%Jack Nicholson
2012  63%Paul Simon