Papírové království Richarda Vyškovského přehled

Papírové království Richarda Vyškovského
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413211/bmid_papirove-kralovstvi-richarda-vyskov-8oy-413211.jpg 4 3 3

Architekt, výtvarník a konstruktér papírových vystřihovánek Richard Vyškovský (*1929) patří mezi nejvýznamnější postavy českého papírového modelářství. Veřejnosti je znám především jako autor oblíbených modelů hradů, zámků a lidové architektury, které jsou ojedinělé i v celosvětovém měřítku. Vedle své profesní dráhy architekta se specializací na rekonstrukce památek se v soukromí nejprve věnoval výtvarné tvorbě. Od původních kreseb publikovaných např. v Dikobrazu se jeho zájem přesunul k volné grafice a od konce roku 1968 se ve volném čase plně věnuje konstruování papírových modelů. Jeho dlouholetá tvorba je spojena především s časopisem ABC a vydavatelstvím Albatros, pro které připravil stovky modelů. Dnes publikuje v synově nakladatelství ERKOtyp.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Papírové království Richarda Vyškovského. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Hanka_Bohmova
09.09.2023

Půjčila jsem kvůli dceři, která moc ráda lepí modely architektury. Ji to nezaujalo, jen litovala, že je knížka z knihovny a nemůže si tudíž složit obsaženou vystřihovánku soběslavského kostela a radnice. Já jsem si těch pár rozhovorů a vzpomínek přečetla ráda.

martin č.
22.11.2019 5 z 5

Jak já bych si přál mít vlastní muzeum papírových modelů. Množstvím modelů, které mám po vitrínách doma bych ho dokázal obstojně zásobit. A modely pana Vyškovského by v něm převažovaly. Od dětství mi totiž jeho tvorba učarovala natolik, že mne tento podivuhodný koníček nikdy neopustil, naopak se ještě rozvinul :-) A na kresbu tohoto papírového krále pohlížím vždy a stále s neuvěřitelným zalíbením a radostí.


xxtom
28.07.2019 5 z 5

Každý kdo kdy lepil papírové modely musí znát Richarda Vyškovského. Pan Vyškovský by kromě podobných publikací měl dostat cenu za celoživotní dílo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Papírové království Richarda Vyškovského v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce3x