Pan Kaplan má třídu rád přehled

Pan Kaplan má třídu rád https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22603/bmid_pan-kaplan-ma-tridu-rad-Oml-22603.jpg 4 564 564

Hrdina této knihy, pan Kaplan, je osobnost v literatuře dost ojedinělá. Ač zcela nepatrný evropský přistěhovalec dobývající bašty Ameriky ztékáním jejích jazykových hradeb ve večerním kursu pro dospělé, má svéráznou mluvu lidového mudrce, epickou šíři lidového řečníka a neotřesitelné vědomí vlastní důstojnosti. Tato kniha je určena především pro milovníky slov, slůvek a slovíček, ale také pro milovníky inteligentního humoru plynoucího právě ze slovních hříček a omylů.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

The Education of Hyman Kaplan , 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pan Kaplan má třídu rád. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (94)

vladislav6610
11.04.2024 5 z 5

Mi dostalo za ůkol napísat o ta knížka vod Leonard Q. Roos, jaká to být fajn knížka, pšímo jedna klas. Já myslet, že já pan K*A *P*L*A*N mám rád. Velká ukázka, jak si lze hrát nejen s češtinou. A kdo měl možnost vidět i na jevišti v ABC, úžasný výkon a zážitek.

RMarkéta
14.03.2024

Knížka Leo Rostena je literární lahůdka a také velký překladatelský oříšek. Překladatel musel mít opravdu velkou fantazii a taktéž velkou jazykovou vybavenost. Překládat něco takového, stojí za to, protože nejde o humor situační, jak jsme všichni zvyklí, ale o ten konverzační. Pan Kaplan je kouzelná a neopakovatelná figurka, která bezprostředně a dokonale používá selský rozum. Někdy tedy až přespříliš. S cizím jazykem se pere se skutečně velkou vervou, energií a dosti svéráznou logikou.


Guarnere
30.12.2023 4 z 5

Tohle je klenot. Četli jsme s manželem nahlas na střídačku u mytí nádobí či vaření. Někdy jsme se smáli tak, že jsme několik minut nemohli číst dál. Nejedná se o komiku situační, ale jazykovou, proto obdivujeme práci překladatele, v podstatě si jazykové vtipy musel sám vymyslet, spousta jich z angličtiny určitě byla v podstatě nepřeložitelná. Perly jako Žižbardón a Dobrý drušstvo Chňapl-kterýho Fina u nás doma zlidovělo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pan Kaplan má třídu rád v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených833x
ve Čtenářské výzvě52x
v Doporučených60x
v Knihotéce226x
v Chystám se číst297x
v Chci si koupit46x
v dalších seznamech4x