Paměti důvěrnice císařovny Alžběty přehled

Paměti důvěrnice císařovny Alžběty https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223721/bmid_pameti-duvernice-cisarovny-alzbety-223721.jpg 4 27 27

Císařovnina oblíbená neteř žila od mládí u císařského dvora a navzdory věkovému rozdílu se stala důvěrnicí své tety a společnicí císařovniny nejmladší dcery. Marie Louise zbožňovala krásnou Sisi i její přístup k životu a slepě ji ve všem poslouchala. Její oddanost zašla tak daleko, že se na císařovnino přání provdala za slezského hraběte Jiřího Larische- Mönnicha. Věřila, že nevýznamný šlechtic ji nebude omezovat a ona bude smět zůstat u dvora. Jenže se zmýlila a musela se nadále většinou podřizovat nemilovanému manželovi. Sebestředná císařovna se jí nikdy nezastala. Hraběnka Larischová přesto nadále udržovala své vztahy s vídeňskými přáteli, mezi nimiž byla i rodina Vetserových. A tak se, nechtěně, stala prostřednicí a poslíčkem lásky mezi Mary Vetserovou a korunním princem Rudolfem. Po tragédii v Mayerlingu jí císařovna připisovala velký podíl viny a hluboce na ni zanevřela. Marie Louise se už se svou tetou nikdy nesměla setkat a vysvětlit jí svou roli ve vztahu korunního prince a nezodpovědné, ctižádostivé mladičké baronky. V knize Paměti důvěrnice císařovny Alžběty líčí hraběnka Larischová svůj vztah k císařovně Alžbětě i vývoj tragických událostí a pokouší se ospravedlnit své jednání. Proto je její vyprávění značně subjektivní. Kniha je ojediněle intimním pohledem do života císařské rodiny. Císař František Josef se léta snažil zabránit tomu, aby byly hraběnčiny memoáry publikovány, dokonce jí několikrát zaplatil za to, že je nezveřejní. Nakonec však byly vydány v angličtině v Londýně a v němčině v Berlíně.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Meine Vergangenheit , 1913


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti důvěrnice císařovny Alžběty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Noisette73
04.09.2023 1 z 5

Nelíbilo se mi to, vůbec to nebylo to co jsem čekala.

Thalin
24.06.2023 2 z 5

Tohle bylo, jednoduše, velmi slabé. Už ze začátku mě zarazil styl vyprávění, ale říkala jsem si, že tehdy byla Marie ještě malá. Ale ono se to nezlepšilo ani postupem času, kdy už byla dospělá. Jak už tu padlo, jsou to spíše jen velmi zidealizované vzpomínky, z kterých Sisi nevychází vůbec jako sympatická osoba. Že byla posedlá svým vzhledem se vědělo a ví, ale tady působí jako sebestředná a zahořklá osoba a byla mi tu dost nesympatická. A Marie na mě působila jako pejsek, co se honí za její sukní a poslouchá za piškotek. A zbytečně. I přes zdejší hodnocení jsem čekala víc, kniha mi nesedla.


Lotti
07.08.2022 3 z 5

Vzpomínky mě zaujaly nejen z pozice milovnice starého Rakouska, ale také tím, že je napsala osoba, která určitou dobu pobývala přibližně deset kilometrů poblíž mého bydliště ve Slezsku. Tomuto období je však v knize věnována velice stručná zmínka a tak je zdejší pobyt neteře císařovny Alžběty poměrně neznámou kapitolou.
Kniha je jinak velice čtivá, ale značně subjektivní, vždyť se jedná o obhajobu.
Někomu možná bude překážet afektovanost v popisech, jednání i mluvě postav, záliba v přebujelých emocích je však pro tehdejší texty typická.
Co se týče účastníků vzpomínek, císařovna se ze vzpomínek vyloupla jako neskutečně sebestředná a manipulující osoba ohromena vlastní grandiozitou, Rudolf také nebyl popsán zrovna dvakrát sympaticky.
Vzpomínky hraběnky Larischové jsou však jistě zajímavým vhledem do života nejvyšší společnosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Paměti důvěrnice císařovny Alžběty v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě4x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898 Rudolf, korunní princ 1858-1889

Autorovy další knížky

2014  70%Paměti důvěrnice císařovny Alžběty
1919  77%Moje minulost