Pamatuj na smrt přehled

Pamatuj na smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537688/bmid_pamatuj-na-smrt-663497f26fa5e.jpg 4 476 476

Pamatuj na smrt série

1. díl >

Středoškoláci Adam a Martin vyrůstali u prarodičů v Praze. Teď se ale stěhují na maloměsto, k otci kriminalistovi, který o ně léta nejevil zájem. Cestu si k němu hledají jen těžko, a navíc si musí zvykat na novou školu, a ne vždy kamarádské spolužáky. Než se ale kluci stihnou trochu zabydlet, městem otřese starý zločin, na který se málem zapomnělo – v lese najdou tělo roky pohřešované dívky Sáry. Další vražda na sebe nenechá dlouho čekat a co hůř, s tou první zcela očividně souvisí. Mezi lidmi v městečku propuká nervozita a strach a Adam, kterému okolnosti případu nedají spát, se vrhá do vyšetřování na vlastní pěst. Je totiž více než jasné, že vrahem je někdo, koho zná … Citace: Pár metrů od příjezdové cesty stál policejní vůz, který ozařovala pouliční lampa. Seděl v něm policista, který je měl hlídat. Vždycky jí říkal uctivě paninko. Zaklepala na skleněné okýnko. Žádná reakce. Odlesk pouliční lampy odhalil nehybnou siluetu zhroucené postavy. A sklo bylo plné tmavých stříkanců. Policistův obličej byl obrácený směrem k oknu. Bledá, zkrvavená tvář spočívala na volantu. Týl už neexistoval, pod vlasy se skrývala jen mokvající změť růžové, šedé a bílé. Tady už není co hlídat, paninko. ALEŠ NOVOTNÝ (*1990) se narodil ve Valticích na jižní Moravě. Vystudoval Střední školu pro knihkupce a nakladatelské pracovníky v Brně a později i obor geologie na Masarykově univerzitě. Psaní se věnuje od svých třinácti let a svou první „knihu“ napsal o rok později. Tehdy se jednalo o fantasy příběh pro děti. Dnes má ale v oblibě zejména kriminálky, horory a thrillery. Je velkým fanouškem Gillian Flynnové, Anthonyho Horowitze, R. L. Stina a J. K. Rowlingové. Pamatuj na smrt je jeho debutovým románem pro mládež. PETR NESKUSIL (*1991) je český dabér a herec. Na svém kontě má mnoho větších i menších rolí. Mezi jeho nejvýznamnější dabované postavy patří například Howard ze seriálu Teorie velkého třesku nebo Peeta v sérii Hunger Games. Namluvil ale také hrdiny ve filmech Úsvit planety opic, Hobit či Pí a jeho život. Audiokniha: Aleš Novotný: Pamatuj na smrt | Čte Petr Neskusil | Režie a zvuk Daniel Tůma | Mix a mastering Tomáš Nykl | Hudba Karpof Brothers | Natočeno ve studiu KARPOFON (AudioStory)| Grafiku podle knižní předlohy adaptovala Jana Rybová | Produkce AudioStory | Supervize Alena Brožová | Vydala Euromedia Group, a. s. – Témbr, v dubnu 2023 Nahrávka vznikla podle knihy: PAMATUJ NA SMRT © Aleš Novotný, 2019 | Cover Illustration © Kateřina Brabcová, 2019 | All rights reserved | Vydala Euromedia Group, a. s., v edici YOLI v roce 2019... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pamatuj na smrt. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (138)

denoush
13.05.2024 4 z 5

Kniha se mi dost dlouho válela v knihovně, protože jsem se bál toho, že je to Young adult. Ale musím říct, že se mi to četlo dobře. Až na retrospektivní pasáže, které mě zase tak nebavily a některé mi přišly až zbytečné.
Ale ve výsledku to bylo moc fajn a trnul jsem, kdo je vrah. Stejně jako policie jsem neměl nejmenší tušení.

Ristridin
11.05.2024 3 z 5

Chtěl jsem dát 3/5, ale musím ocenit vykreslení postav a jejich uvažování a i to, že autor umí psát a používá hezký jazyk.
Co mi ale právě vadilo… Krom již mrtvé asociální Sáry snad všechny děti v příběhu aktivně a bezhlavě chlastaly, 15letý Martin dokonce první ligu. Nevím, jaké dětství autor zažil, ale psát v takovém stylu knihu pro mladistvé (!) a tvářit se, že je to normál, mi přijde trochu mimo. Ale tak dejme tomu. Málem jsem ovšem přestal číst, když je zde (opět - v knize pro mladistvé) fakt divně popsaná sexuální scéna hlavní postavy, 16letého kluka. Ech, a ty výrazy jako třeba ptáček zpěváček… Scéna OK, v 16 už nic špatného, ale dalo se to napsat nějak intimněji a citlivě, tohle bylo fuj. Strašně to zkazilo dojem z knihy, vždyť to není primárně thriller/detektivka pro dospělé.
Když to teď tak popisuju, tak se vracím zpětně k názoru, že 3/5 bude adekvátní.
Věřím, že vytčené bylo způsobeno tím, že se jednalo o autorovu prvotinu. Zajímají mě další knihy a snad se tam tyhle zbytečnosti už dále neobjevují.
(Závěrem, většinou mě nikdy u detektivky ani náhodou neosvítí, kdo je vrah, ale tady jsem to překvapivě tušil už od 50. stránky, to jsem teda zíral)


marketa1860
15.02.2024 3 z 5

Nejprve mě zaujala obálka v knihovně, tak jsem si knihu půjčila, i když není úplně pro mou věkovou kategorii. A byla jsem příjemně překvapená. Nesmírně bohatý jazyk autora, zápletka, rozuzlení, bylo to napínavé. Místy přitažené za vlasy, ale chápu, že dnešní generace je někde jinde, než jsme byli my:-)
První setkání s autorem, ale určitě ne poslední.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (45. týden)

03.11.2019


Knižní novinky (44. týden)

27.10.2019


Citáty z knihy (5)

Před válkou chceme být všichni hrdinové, ale po válce toužíme být jen obyčejné lidské bytosti.


Někdy je těžké oddělit pravdu od lži, obě se totiž umí tvářit stejně. A když člověk lže, musí být opatrný, protože někdo té lži může uvěřit, využít ji a proměnit ji tak ve skutečnost.


Protože s rodinou jsou smutek, strach a bolest pouhými slovy, výplody naší fantazie. Uvědomil jsem si, že nic důležitějšího než rodina neexistuje. Nic důležitějšího tento svět nestvořil. Nic...


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Pamatuj na smrt v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených538x
ve Čtenářské výzvě106x
v Doporučených66x
v Knihotéce276x
v Chystám se číst369x
v Chci si koupit104x
v dalších seznamech7x