Památné bitvy našich dějin přehled

Památné bitvy našich dějin
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295785/bmid_pamatne-bitvy-nasich-dejin-fPc-295785.jpg 4 19 19

Vyprávění o slavných bitvách, které se odehrály na našem i cizím území, v nichž nepřítel ohrožoval naši svobodu, pravdy a práva, napsané "k vzbuzení hrdosti potomků, posílení sebevědomí a tím i k pomoci dnes i kdykoli zítra v každé těžké chvíli". Líčí bitvy z nejstarších českých dějin, z doby Sámovy, slávu Čechů před Milánem, vítězně bitvy husitské, třicetiletou válku, válku sedmiletou, selské rebelie až k bitvě u Hradce v roce šestašedesátém. Knihu doprovázejí vybrané černobílé obrázky M. Alše s vlasteneckými motivy. 2., přepracované vydání, (v SNDK 1. vyd.). Pro čtenáře od 11 let.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Památné bitvy našich dějin. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

braunerova
05.02.2023 5 z 5

Památné bitvy našich dějin jsou vyprávěné v duchu českého vlastenectví se silným protiválečným étosem, historik by měl k takto uváděným faktům hodně připomínek. V kapitole o vpádu pasovských třeba autor "zapoměl" na šlechetný čin Petra Voka, který prodal rožmberský stříbrný poklad, aby mohl za císaře Rudolfa vyplatit žoldáky kvartýrující v Českých Budějovicích. Na druhé straně V.K. byl výborný spisovatel. Vývoj našeho válečnictví je doprovázen krásnými obrázky Mikoláše Alše a citacemi z dobových písemností. Vyprávění o René Descartovi byla dojemné, i když se jednalo o autorovu fikci. Moje prvorepublikové vydání má 36 kapitol a příběhy našich legionářů na bojištích Velké války a proti bolševikům v Rusku zaslouží 5*. Vše ostatní už napsal jadran.

"My, vojáci revolučního vojska, utvořeného daleko od hranic naší vlasti, rozbíjíme navždy pouta, jež nás vázala k Habsbkurkům a k říši rakouské ..."
přísaha české brigády v Darney

jadran
14.08.2018 3 z 5

Kniha to rozhodně špatná není. O M.V.Kratochvílovi, který se výrazně "zapojil" v padesátých letech (jeho scénář k Hustiské trilogii byl naprosto zkreslující, ale přesně vycházel z ideologických požadavků jeho nejvyššího guru - českého Geobbelse Zdeňka Nejedlého), ale tady se projevil jako spisovatel dobrý. Ideologie vzala za své, husité skutečně nejsou podáváni jako středověcí komunisté a "předvoj" a navíc třeba popis bitvy na Vítkově písařem Jindřicha z Isenburgu je originální a to včetně závěru. Skvěle je podaná v zásadě nevýznamná, ale z taktického hlediska zajímavá bitva u Lučence (tady by se pan Alois Jirásek mohl učit...) a třeba fakt, že se slavný francouzský filosof Rene Descartes zúčastnil bitvy na Bílé Hoře v řadách Tillyho armády je zajímavý a opomíjený fakt, který je sem zakomponován dobře. Je skvělé, že poslední bitvou, kterou Kratochvíl popisuje je ta u Sadové v roce 1966 a závěrečná scéna s dopisem zastřeleného pruského vojáka je neokázalým protiválečným apelem....škoda, Kratochvíl byl velmi dobrý spisovatel, na druhou stranu to nebyl žádný Kohout a leccos, co po něm zůstalo, má svoji trvalou hodnotu. A to se o díle Pavla Kohouta nedá říct ani náhodou i kdyby nám ČT dávala ta jeho zfilmovaná díla (Konec velkých prázdnin, PF1977) pořád dokola.....


DuncanIdaho
20.07.2017 4 z 5

Docela poučná kniha, která přibližuje různé důležité části našich dějin. Často popisuje událosi, které běžní Češi vůbec neznají. Oceňuji i to, že autor na konci každé kapitoly stručně popisuje českou historii až k začátku další kapitoly. Kdo má zájem o historii, tomu doporučuji knihu přečíst.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Památné bitvy našich dějin v seznamech

v Přečtených27x
v Doporučených3x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit5x