Pahorok přehled

Pahorok https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75633/pahorok-75633.jpg 4 179 179

Toto najvýznamnejšie a úspešne sfilmované dielo jedného z predstaviteľov anglickej povojnovej generácie prozaika Raya Rigbyho, ktoré vyšlo v Anglicku r. 1965, sa radí k tým otrasným výpovediam o vojne a neľudskom režime v britskej armáde, ako sú napríklad romány Jamesa Clavella (Kráľ potkanov), Nicholasa Monsarrata (Kruté more), a k dielam mnohých iných anglických autorov zaoberajúcich sa problematikou druhej svetovej vojny a preloženým do viacerých jazykov. V exotickom prostredí vojenského trestaneckého tábora v egyptskej púšti, kde sa odohráva príbeh plný napätia, spisovateľ zobrazuje galériu psychologicky individualizovaných ľudských typov, čo predstavujú dva kontrastné svety — svet dozorcov a svet trestaných vojakov, zrážajúce sa v prudkom konflikte. Román sa pokladá za jedno zo základných diel svojho druhu v kontexte anglickej literatúry najmä vďaka výrazne etickým hodnotám umocneným pôsobivým symbolickým podtextom, ktoré sú podané realistickou metódou, postavenou predovšetkým na živom dramatickom dialógu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Hill , 1965


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pahorok. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

vodovodnice
14.09.2023 4 z 5

Překvapilo mne jaký má knížka spád. Příběh mne vtáhnul celkem rychle a postupně nabíral na dramatu.
Jen na konci mne překvapil výsledek příběhu, ale to je v pořádku, protože pro mne je nejlepší, když je knížka nepředvídatelná :-) .
Jak je knížka útlá, tak se rychle přečte, ale příběh je skvěle dramatický a bohatý.

Zemlja
03.09.2023 4 z 5

Drsný příběh, pro mě nepochopitelné zacházení s lidmi. Nevím, jestli ta brutalita byla osobní záležitost, nebo to tak v armádě či cizinecké legii, už nevím, bylo nastaveno. Hezký film.


Podravka
03.08.2023 2 z 5

Zásadním problémem při četbě této knihy byl nejspíše fakt, že jsem předtím několikrát viděl stejnojmenný film od Sidneyho Lumeta. Jako čtenář jsem se pak neubránil neustálému srovnávání filmu a knižní předlohy. Bohužel pro knihu je Lumetův snímek jedním z příkladů, který mnohonásobně převyšuje kvality literární předlohy. Ray Rigby nenapsal špatný román. Jen z něj nejde tolik cítit autentičnost utrpení, kterou hlavní protagonista pociťoval při souboji jedince a vězeňské a autoritativní mašinérie. Tak třeba někdy příště.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pahorok v seznamech

v Přečtených258x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených21x
v Knihotéce129x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech6x