Pád výletního mola přehled

Pád výletního mola https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354134/bmid_pad-vyletniho-mola-F0r-354134.jpg 4 40 40

Známý britský spisovatel napsal svou první povídkovou sbírku a rozhodně se u ní nudit nebudete. Ať už prožijete dobrodružný viktoriánský příběh, zabrousíte do žánru sci-fi, přehoupnete se do reality dnešního světa, nebo se zamyslíte nad morálním přesahem jedné z povídek, vždy budete ohromeni autorovým vhledem a pověstným empatickým vcítěním, díky nimž se i vy stanete součástí vyprávění. Postavy jsou většinou fyzicky odloučeny od svých rodin, ale zoufale touží po spojení. Příběhy se tak stávají meditací nad podstatou lidské osamocenosti, ale zároveň zkouškou, hledáním tenkých nitek, které lidské bytosti navzájem propojují. Všechno dění je protkáno strachem, beznadějí, nečekaným násilím a smrtí. Expedice na Mars se nezdaří, molo na pobřeží spadne, muž je uvězněn ve svém obývacím pokoji, žena zůstane opuštěná na malinkém ostrově uprostřed oceánu, dva chlapci objeví zbraň v krabici na boty, skupina dobrodruhů nalezne v amazonské džungli jeskyni netušených rozměrů, muž střelí cizince na Štědrý den do krku… Mark Haddon dokazuje, že je mistrem vypointovaného krátkého vyprávění a že jeho představivost je temnější, než jsme si mysleli. Šťastné konce tedy nečekejte.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Pier Falls , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pád výletního mola. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

MarceD.
26.01.2024 5 z 5

Asi nejzvláštnější povídky jaké jsem kdy četla. Ale zároveň mě ta zvláštnost nutila číst dál a dál až byla najednou knížka přečtená.

Rade
12.07.2023 4 z 5

Povídky, z nichž každá zatne do čtenáře drápek, ale pokaždé úplně jinak. Přečteme povídku, domníváme se, že jsme už autora pochopili - a ouha, další povídka nás zasáhne úplně nečekaně na jiném místě. Hned první povídka Pád výletního mola je chladně krutá reportáž bez emocí, čtenáře ale zanechá naopak emočně dost odrovnaného.
Každá povídka je navíc psaná trochu odlišným stylem, což u povídkového souboru jednoho autora možná poněkud překvapuje, na druhou stranu to podtrhuje odlišná vyznění jednotlivých příběhů.
A ještě k povídce Ostrov:
Tak to je už moje druhé literární převedení řecké pověsti o Théseovi a princezně Ariadné do reálného příběhu, proto mě zaujalo. To první je z mého dětství, jedna z těch opravdu povedených dětských knih, která nebyla už nikdy znovu vydána, což je velká škoda, protože to je mimořádně dobré čtení o starověké Krétě (Bohumír Fiala: Bronzová cesta).
Tady samozřejmě autor v duchu povídek s poněkud pochmurným koncem přitvrdil, princezna, jejíž jméno v povídce nepadne, zůstane na opuštěném ostrově za poněkud tragičtějších okolností a u závěrečné drsné scény se můžeme jen dohadovat, zda to má být ona svatba s bohem Dionýsem, jak předvídá starověká báje...
*
"Až bude později tuhle historku vyprávět, nikdo ho nebude chápat. Proč neutekl? Jeho kamarád měl přece nabitou pistoli. Bude ho opakovaně udivovat, jak špatně si všichni pamatují své dětství, jak do těch vyšisovaných fotografií, do těch sandálů, na ty židličky neustále promítají své dospělé já. Jako by rozhodování, vybírání či odmítání byly schopnosti, které si můžete osvojit stejně jednoduše jako zavazování tkaniček nebo ježdění na kole."
(povídka Pistole)


ddkk
11.06.2023 5 z 5

Mám slabost pro Marka Haddona. Jeho knihy nejsou prvoplánové, mnohdy nejsou ani optimistické ani prozářeny sluncem. A přitom se dokážou čtenáře mimořádně dotknout, tedy mne určitě... Ani u těchto povídek tomu není jinak. Jeho příběhy jsou často temné, plné neštěstí, ale i empatie a hlavně hlubokého pochopení autora...

Je fascinující, jak úsporný Haddonův styl dokáže prohloubit účinek toho, o čem píše. Pro mne to bylo doslova zhmotnění všech těch hrozných a nešťastných událostí i lidí, o kterých jsem četla. A přitom všem autor dokáže přesvědčivě využívat různorodých žánrů, pohybovat se v odlišných dobách i prostředích...

Haddonova sbírka povídek, zvláště pak povídka titulní, je skvělá. Zasluhuje si nejvyšší ocenění a samozřejmě doporučení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pád výletního mola v seznamech

v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit10x