Ovocie hnevu přehled

Ovocie hnevu https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73891/ovocie-hnevu-73891.JPG 5 1155 1155

Ovocie hnevu je román Johna Steinbecka z roku 1939. Už v roku 1940 zaň Steinbeck dostal Pulitzerovu cenu. Horlivo sa o ňom diskutovalo po celých Spojených štátoch a v niektorých štátoch bolo dokonca zakázané. Je to príbeh rodiny Joadovcov - chudobných farmárov vyhnaných z ich zeme počas Veľkej hospodárskej krízy. Tento román patrí medzi klasiku svetovej literatúry a najväčšie diela sociálnej literatúry. Naturalistické detaily, sugestívne opisy postáv, lyrizmus a symbolizmus sú hlavnými črtami tohto diela. Steinbeck mal však nezvyčajný problém a to vymyslieť názov pre tento román. S názvom Ovocie hnevu prišla jeho žena Carol a dá sa povedať, že nič lepšie vymyslieť ani nemohla. Napriek pochybnostiam samostného Steinbecka dielo sa stalo najpopulárnejším spomedzi jeho sedemnástich novie... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svojeť
Originální název:

The Grapes of Wrath , 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ovocie hnevu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (200)

Katka2382
20.04.2024

Oblíbená kniha mého táty a mě se taky moc líbila.Četla jsem ji před více než 20-ti lety,ale dodnes si vybavuji ten pocit z příběhu.

hankapimi
01.02.2024 5 z 5

John Steinbeck je úžasným vypravěčem, jeho příběhy se odvíjejí pomalým, klidným tempem s dokonale vykreslenými postavami i se skvělými dialogy. Půdu v Oklahomě, na které se rodili, pracovali i umírali museli opustit. Route 66 je cesta naděje pro ty, kteří za velké hospodářské krize uvěřili slibům o Kalifornii, zemi zaslíbené. Chtěli pracovat, bydlet, mít kousek půdy a žít. Místo toho se "Okiové" setkávají s násilím, nespravedlností, hladověním, nemocemi, vykořisťováním i smrtí, nikdo je tu nechce. Román Hrozny hněvu z roku 1939 byl po celém světě mnohokrát vydán pro svůj hluboce lidský obsah, odpor a protest vůči jakémukoliv útlaku a po zásluze vešel do dějin světové literatury. Vřele doporučuji k přečtení a dlouho se k Hroznům hněvu budete v myšlenkách vracet.


VA_Krtek
24.01.2024 5 z 5

Na rovinu - je to dost obtížné čtení. Určitě to není kniha "do vlaku". Děj je velmi košatý, je potřeba jej vnímat. Emoce postav z té knihy přímo prýští. Dlouho jsem nečetl knihu, která by mě takhle vtáhla do děje.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1940 - Pulitzerova cena (Beletrie)
1939 - National Book Award (Fiction)


Kniha Ovocie hnevu v seznamech

v Právě čtených35x
v Přečtených1 747x
ve Čtenářské výzvě255x
v Doporučených177x
v Knihotéce718x
v Chystám se číst1 033x
v Chci si koupit144x
v dalších seznamech38x