Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi přehled

nehodnoceno
Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416073/bmid_otevreny-dopis-dr-augustinu-smetano-HP1-416073.jpg 0 0 0

Veřejná polemika katechety pražské německé reálky P. Franze Schneidra s českým filosofem Augustinem Smetanou, který vystoupil z řádu křižovníků. Schneider postupně rozebírá Smetanovy argumenty, které bývalý kněz uveřejnil v revui Union, například o neudržitelnosti římskokatolické věrouky.

Náboženství Filozofie
Vydáno: , Bedřich Rohlíček
Originální název:

Offener Brief an Herrn Doktor Augustin Smetana


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

JulianaH.
22.07.2019

Uff. Pramen je to zajímavý, protože ukazuje, že bolzanovci nebyli nábožensky tak svobodomyslní, jak by se na první pohled zdálo; dokonce že se dokázali postavit po bok restaurativního katolicismu.
Ale autorova němčina a jeho způsob psaní (ve formě period přes půlku stránky A4) mě doháněly k zoufalství snad měsíc. Bylo to strašlivé. A to i navzdory hezkým pasážím, například o tom, co pro P. Schneidra znamená křesťanství.
Značně se mi také nelíbil způsob, jak autor přistupuje k adresátovi. Sice mu vyká (oproti jiným textům, jež proti Smetanovi byly napsány), ale co chvíli se nedokáže zdržet obvinění osobního rázu, např. neustálých nařčení ze zlé vůle.

Překládám půvabnou, údernou pasáž:
„Uplynulá staletí křesťanství pro Vás neznamenají nic; nejpočestnější, nejneneúnavnější, nejduchaplnější, nejučenější hledači pravdy, kteří nás z těchto staletí oslňují jako hvězdy a kteří katolické učení s nejpevnějším přesvědčením o jeho pravdě a božskosti ctili, vyznávali, praktikovali a hájili, neznamenají pro Vás nic; požehnání, jež Kristovo učení v průběhu staletí přineslo jednotlivcům, rodinám, společenstvím, národům, lidstvu, třebaže je jeho bohatství tak nezměrné, že zlo, které Vaše hříšná a nevinná pověra způsobí, sice naplňuje slzami oko toho, jenž je přítelem lidí, ale nemůže umenšit dík jeho srdce za dobrotu onoho učení, Vám neznamená nic; 250 miliónů Kristových vyznavačů stojí tohoto času proti 855 miliónům, které, jelikož holdují jinému názoru, sotva mají nějaké ponětí o Kristově učení, kdežto pro Vás tento celkový počet 12 500 miliónů neznamená nic!“


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi v seznamech

v Přečtených1x

Štítky knihy

náboženství 19. století polemiky

Autorovy další knížky

Franz Schneider
německá, 1794 - 1858
1848  100%Pravda v obrazech - Bajky a podobenství
1850  0%Otevřený dopis dr. Augustinu Smetanovi