Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta přehled

Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370817/mid_osvobozena-moda-Wlf-370817.jpg 4 22 22

Fascinující život módní návrhářky Emilie Flögeové, mimořádné ženy, která šla samostatně a úspěšně svou vlastní cestou. Emilie Flögeová poznala Gustava Klimta jako mladičká dívka a udržovala s ním po celý život nekonvenční vztah. Především ale byla – patnáct let před Coco Chanel – vynikající módní návrhářka. Ve Vídni kolem roku 1900, kde prožívalo rozkvět malířství, architektura a umělecké řemeslo, vytvořila průkopnický módní styl, který vysvobodil ženy z korzetu a těsného živůtku.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Auf Freiheit zugeschnitten: Emilie Flöge – Modeschöpferin und Gefährtin Gustav Klimts , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

broskev28
26.07.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, která občas trochu připomíná literaturu faktu a rezignuje na čtivost.
A pro mě to spíše než kniha o Emílii F. a jejím vídeňském salónu byl portrét Gustava Klimta, podaný milující, respektující a umělecky založenou moderní ženou. Výborné je množství obrazových příloh, citáty mnoha osobností (S. Zweig, Schnitzler, Montaigne, Freud) a zaujmou také životní osudy současníků (Schiele, Kolo Moser, Bertha Zuckerkandel, Mahlerovi a mnoho dalších). Sarajevský atentát trochu jinak, první světová válka letem světem, podobně jako epidemie španělské chřipky, další světová válka už jen jako rekapitulace poválečných ztrát a změn, včetně absence židovského obyvatelstva; tempo příběhu se velmi proměňuje.
Další kousek do mozaiky vídeňské společnosti konce 19. a začátku 20.století, možná ne tak čtivý, ale určitě plný zajímavých informací. Teď ještě nakolik je tento obraz pravdivý; podle některých drobných detailů soudím, že autorka dala přednost co nejvěrnějšímu vylíčení doby a společnosti před senzačními "drby". A závěrečné kapitoly se zvědavým novinářem (kterého zajímá právě G.K. a salón sester F. je pro něj jen kulisou) byly výborné; dobu minulou i její velikány si kašírujeme podle sebe . . .

"Dávno před Virginií Woolfovou chápala Emilie Flögeová, že samostatný pokoj je podmínkou svobody. A když byl ten pokoj navíc elegantně a komfortně zařízený, proměnil se v elixír, který uvolňoval energie a radost ze života, a jako zázrakem zaháněl veškeré stíny."

P.S. Překlad zřejmě není úplně vydařený a třeba právě příjmení V.W. je použito nezvykle, tak doufejme, že jde jen o maličkosti.

papaja
21.06.2021 4 z 5

Kniha se mi do rukou dostala jen díky tomu, že se sama octla ve výprodeji. 4* patří spíše Emílii, než autorce, ale doporučuji všem, koho zajímá móda, umění nebo i společenská sešněrovanost přelomu minulého století. Příběh silné a pokrokové ženy, která byla velkou průkopnicí své doby a to nejen v módě.


irskádívka
05.06.2021 4 z 5

Život Emilie Flögeové byl spjat s osudem Gustava Klimta, byla jeho múzou a společnicí na cestě životem a sama byla a je velkou osobností hnutí secese a ženské módy. Je méně známá než Coco Chanel a přesto je její příspěvek historii ženského odívání srovnatelný a její příspěvek umění počátku 20. století větší (já Coco Chanel miluju, to zase ano).
Kniha sama je zajímavým vyprávěním a krásným příběhem, čtení si užijte.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (26.3. - 8.4.)

26.03.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

osobnosti móda módní návrháři osudy žen

Autorovy knížky

Margret Greiner
německá, 1943
2018  75%Osvobozená móda: Emilie Flögeová - módní návrhářka a múza Gustava Klimta