Ostrovy v prúde přehled

Ostrovy v prúde https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260106/bmid_ostrovy-v-prude-44P-260106.jpg 4 133 133

V prvej časti autor opisuje život maliara Thomasa Hudsona na ostrove Bimini ležiacom v Golfskom prúde, kde jeho osamelosť naruší návšteva synov. Druhá časť sa odohráva o niekoľko rokov neskôr na Kube počas vojny, kde sa Hudson zúčastňuje na tajných akciách v boji proti nemeckým ponorkám. Záverečná časť je situovaná na palubu prieskumného člna pátrajúceho po stroskotancoch potopenej nemeckej ponorky.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Pravda
Originální název:

Islands in the Stream , 1970


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrovy v prúde. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

novecento
12.10.2023 3 z 5

První povídka mne jako rybáře zaujala. Další dvě jsou slabší. Hemingway chtěl psát tak, jak maloval Vincent van Gogh. Tyto dvě povídky by zřejmě nevydal.

freejazz
28.12.2022 4 z 5

niečo nové?
vlastne ani nie. len dovysvetľovaný zložitý vzťah s vlastnými synmi a kdesi v pozadí aj spomienky na ich matky.

tvorba niektorých autorov by sa mala vnímať komplexne a naraz. v jednotlivých hemingwayových knihách nájdem množstvo sklíčok, zdanlivo rozhádzaných kdekade. a každou ďalšou poviedkou, každou ďalšou knihou začína vznikať mozaika – práve z tých porozhadzovaných sklíčok.

a je tu ešte jeden problém. mnoho Hemových vecí bolo vydaných posmrtne, boli to teda príbehy v rôznom štádiu dokončenia. a nie vždy to bolo najšťastnejšie riešenie. vidieť to aj na nevyrovnanosti príbehov v tejto knihe. neustále som mal pocit, že niečo také som už od Hema čítal...


RaptoR
24.05.2022 5 z 5

Nestranný rozhodně nejsem, ale přesto musím dát plný počet. Hemingway je skvělý autor, u kterého mám jistotu na první pohled ledabylého stylu, který ale skrývá promyšlený a uvěřitelný svět. Ostrovy uprostřed proudu mají autobiografických prvků více než dost. je to autorovo vzpomínání a loučení se se světem. Fantastické.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ostrovy v prúde v seznamech

v Přečtených193x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených10x
v Knihotéce181x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x