Ospravedlnění dobra přehled

Ospravedlnění dobra https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23590/bmid_ospravedlneni-dobra-659f01787f993.jpg 3 3 3

Tak často podléháme tíživému dojmu, že v našem životě je příliš zla; že zlo je ze světa neodstranitelné a svět rychle zapomíná na to, co je ověřené dobro. Odvaha ruského myslitele poukázat na (přesto) vítězící dobro, se v obsáhlém traktátu odkrývá jako svěží filosofická inspirace. Předmluvu napsal Tomáš Špidlík.

Duchovní literatura Filozofie
Vydáno: , Refugium Velehrad-Roma
Originální název:

Оправдание добра / Opravdanijae dobra , 1897


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ospravedlnění dobra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

GregLapatat
01.05.2024 3 z 5

Je zvláštní, jak dlouho jsem se tou knihou prokousával, přestože její myšlenky pro mě nejsou nijak nesrozumitelné (bez ohledu na to, nakolik s nimi souhlasím). Ve způsobu, kterým je napsaná, je cosi špatně kompatibilního s mým vnímáním, nedokážu ale přesně určit, v čem to vězí.

Dílčí poznámky k obsahu: autor se tvrdošíjně snaží všechny vztahy, jimiž se zabývá, klasifikovat v rámci tří kategorií, v některých případech dvou. Bez ohledu na to, nakolik složitá je problematika, kolik různých aspektů do problematiky reálně vstupuje, všechno vztahování pro něho spadá do tří kategorií, výjimečně do dvou, ale nikdy víc než tří!
Také jsem se nemohl zbavit dojmu, že po velmi pomalém a pečlivém budování svého modelu v posledních dvou kapitolách náhle začíná dělat dosti divoké myšlenkové přeskoky a akrobacie (například když se do systému v této knize pdaného snaží náhle vtěsnat celý komplexní systém křesťanských svátostí - byť jde spíše o odbočku, nepůsobí (na mne) příliš organicky a přesvědčivě).


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ospravedlnění dobra v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x