Osmý den týdne přehled

Osmý den týdne
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249648/mid_osmy-den-tydne-249648.jpg 4 11 11

Výbor fejetonů, které vznikaly jako sobotní zamyšlení pro Český rozhlas Plus v letech 2013–2015, ale pro knižní vydání se proměnily v komponovaný celek, který nás provádí nejen jedním kalendářním rokem, ale i více než sedmdesáti lety autorova života. Začínají s koncem války a pokračují znárodněním, Prvními máji, školními lety, ilegálním skautingem, studiem na vysoké škole, exilem, 17. listopadem až do současnosti. V některých textech vzpomíná Karel Hvížďala na osobnosti, s nimiž se sešel a pracoval: na Karla Kryla, Bohumila Hrabala, Pavla Tigrida, Milana Kunderu či Václava Havla. Knížka má i hlavní postavu, babičku, jejíž rodina přišla do Prahy z Vídně a která s neskrývaným odstupem glosuje události (znárodnění je třeba oslavit, teď už nebudeme mít starosti My, ale Oni) a vzpomíná na své mládí na pražské Malé Straně a na Jana Nerudu. Není to však dokument, ani životopis, ale olam haba, vyprávění z osmého dne týdne, který není z tohoto světa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osmý den týdne. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

1amu
11.02.2020 4 z 5

Při čtení fejetonů pana Hvížďaly jsem se dozvěděl (mimo jiné) zajímavost, jak to bylo s objevem žárovky. Tak tedy žádný Alva Edison, ani vnucovaný Jabločkov a již vůbec ne Ital Cruto. Kdo vsadil na Járu Cimrmana vyhrál.
Prý to bylo tak, že náš český student gymnázia ve Vídni ještě v době Rakouska-Uherska se při hodinách fyziky nudil. Aby si mohl pod lavicí čísti mnohem důležitější věci musel si v době rakousko-uherského temna přisvítit. Jenže vše dopadlo nešťastně. Na jeho vynález se zapomnělo, jednoduše proto, že mu ho rozdupal zlý kantor Wassermann.

milary
29.05.2019 4 z 5

Když mě a sestru můj táta - blahé paměti - učil hrát v útlém dětském věku karty (což podle něj byla nepominutelná součást nezbytné výbavy potomka), a míra napětí u hazardních her typu "Kvarteto" (pokročileji "Žolík") přesáhla únosnou kapacitu křehké dětské nervové soustavy, porušovala jsem svévolně otcovo přísné embargo na jakékoliv komentáře a - nadskakujíc - vybublávala nevyžádanými "radami". Za což jsem sklidila vždy totéž přísné: Kibic - pod stůl!!
Jakkoliv hře v karty jsem se nikdy pořádně nenaučila, z oné věty profituju podnes.
Takže se zdržím vymýšlení "mouder" na adresu knížky od někoho, jako je pan Hvížďala. Četla jsem jen dva tři fejetony denně. Některé lehce, některé pracněji. A pátou hvězdičku strhávám sobě. Za zlomek, kde už jsem klopýtla. Moc mě to bavilo. A těším se na rozhovory. S paní Jiřičnou. S Adrienou Šimotovou. A časem zase zkusím fejetony. Protože kdo by odolal například knížce, která se jmenuje "Dobře mrtvý dědeček"? :))


spursfan
05.04.2017 5 z 5

Kniha mě unesla. Pokud necháte autora vzít vás do jeho života, nepustí vás. Nádherné popisy a styl. Příběhy, do kterých se vžijete, jakoby to byly vaše vzpomínky. Nechává plynout své klukovské vzpomínky i dnešní úvahy. Hraje na moji strunu a hlava mi z toho krásně rezonuje a jsem moc rád, že jsem narozený po roce 1989, je až děsivé, co se tady předtím dělo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osmý den týdne v seznamech

v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst3x