Nástup přehled

Nástup https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145414/nastup-145414.jpg 3 78 78

Nástup vyšel poprvé v roce 1951 jako dar k 30. výročí založení KSČ. V následujících několika letech se v mnohatisícových nákladech objevil ještě několikrát a už roku 1952 se dočkal též filmové podoby (režie: Otakar Vávra). Děj se odehrává těsně po druhé světové válce a stýká se s ožehavým tématem odsunu sudetských Němců. Vystupuje zde veliké množství více méně typizovaných postav, mezi nimiž coby hlavního hrdinu můžeme sledovat ves Grünbach. Ta se pod rukama českých komunistů za vydatné spolupráce Rudé armády i přes odpor reakčních sil rychle proměňuje nejen zpět na českou Potočnou, ale také na vzorné působiště nového socialistického hospodářství. Přes nutný ideologický schematismus nabízí Řezáčův román řadu napínavých akčních pasáží i psychologicky vypjaté momenty.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nástup. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Hobo
16.05.2023 4 z 5

Co se týče agitační linky, více než ta komunistická mi vadil ten bezbřehý obdiv k ruským vojákům. Překročil hranici snesitelnosti a Rusům prostě uškodil, neboť zcela ztratili lidský rozměr.
Jinak poměrně čtivé. Dobře a plnokrevně byl popsán postoj a pocity odsunovaných Němců.

Sisina39
06.02.2023 5 z 5

Vzhledem k přepisování našich dějin si myslím, že je tohle jedna z knih, která by měla být povinnou četbou. Velice zajímavé je dívat se na ni i z hlediska Koncepce sociální bezpečnosti, protože tam jsou v ději odhaleny i globální procesy, když se na to člověk podívá více ze široka i očima dnešních zkušeností.


rumund
24.02.2022 2 z 5

Kniha mě moc nepohltila. Vlastně mě skoro vůbec nebavila. Asi díky té propagaci komunismu. A tomu holt já moc neholduju. Jinak osídlování pohraničí po 2.světové válce byla docela zajímavé a mnohdy i velice drsné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1951 - Státní cena za literaturu (próza)


Kniha Nástup v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených114x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech3x